Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Uručene nagrade Udruženja novinara Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 12. 2013.

Uručene nagrade Udruženja novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je danas, na svoj 132. rođendan, novinarske nagrade za 2013. godinu. Nagrada za životno delo posthumno je dodeljena bivšem generalnom direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću. Tijanićeva kćerka Zara primila je nagradu i zahvalila na priznanju. Nagradu „Bogdan Tirnanić“ za komentar dobio je kolumnista dnevnog lista „Politika“ Miroslav Lazanski.

 „Veliko je priznanje dobiti nagradu koja nosi Tirketovo ime. Ovo je nagrada i listu „Politika“ koji mi dozvoljava da pišem to što pišem,“ rekao je Lazanski.


Budimir Ničić, dobitnik nagrade „Dimitrije Davidović“ za uređivanje rekao je primivši nagradu:

„Velika mi je čast što sam danas ovde. Mislio sam da to što mi u Čaglavici radimo ovde nikoga ne interesuje. Drago mi je što se pokazalo da nisam bio u pravu“.

Nagrada „Laza Kostić“ za izveštaj uručena je novinarki frankfurtskih „Vesti“ Jeleni Petković.

„Poseban je osećaj kada nagradu dobijete od kolega, naročito kada je dobije medij koji se ne čita ovde i koji je namenjen dijaspori“, rekla je Jelena Petković.

Godišnja nagrada „Laza Kostić“ za reportažu uručena je reporterki „Večernjih novosti“ Mileni Marković koja je istakla da je imala sreću što radi u mediju koji neguje ovu novinarsku formu i što je imala od koga da uči.

Specijalna nagrada za publicistiku „Žika M. Jovanović“ i nagrada „Laza Kostić“ za fotografiju nisu dodeljene jer je žiri ocenio da nije pristiglo dovoljno kvalitetnih radova.

Žiri je odlučio da se dodeli specijalno priznanje Ruži Helać za serijal istraživačkih emisija o zaštiti životne sredine „Zelena patrola na delu“.

„O priznanjima uvek više govori sastav žirija nego dobitnici. Ovaj žiri je prepoznao važnost angažovanog novinarstva u oblasti zaštite životne sredine,“ rekla je Ruža Helać.

UNS je dodelio i specijalna priznanja kolegama koji su više od 50 godina članovi UNS-a Mariji Tarjević, Anđelku Dragojeviću i Nedeljku Papiću.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

24.12.

2013.

Ivica [neregistrovani] u 09:52

REAGOVANJE NA DODELU NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO UNS-A

Nimalo slučajno udruženja novinara, pa naravno i UNS, neguju instituciju “Suda časti” jer im on omogućava da javnost zaštite od onih medju nama koji rad u medijima koriste za obračun sa svojim ili pak neprijateljima svojih “prijatelja”. Ta institucija i našu profesiju štiti od onih koji, spekulativno i najčeće nekonvencionalnim izrazom (čitaj: primitivno) kidišu na tudje integritete. Dakle udruženja novinara imaju načina da se zaštite od onih kojima načela našeg Kodeksa znače koliko i “lanjski sneg”. Baš zbog tog instituta mnogi ni ne pokušavaju da pristupe nekoj novinarskoj organizaciji jer su svesni da će, zbog karaktera svog medijskog rada, članovi biti samo izmedju dve sednice Suda. Ipak, i onima koji su svoj medijski dosije prepunili bestijalnim progonima, prostaklucima, onima koji šlajfne pune prazneći “rečnike uvreda”, uzurpatorima zbog kojih se akademska Srbija vazda pita “ a zašto ja gulih školsku klupu?”, konvertitima koji poltronizmu ne vide alternativu – može da se “omakne” – da im pred senom klekne armija novinara. Žiri za dodelu nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije učinio je to mogućim - rekao bih ne prvi put. Zato ne mogu a da bar ne porumenim. Ali to je moja intimna stvar. Možda ja grešim - možda su baš članovi žirija u pravu. Bez obzira na to, kada sledeći put, u ime svih članova UNS-a, budu procenjivali nečije životno delo, molim ih da letimično bar konsultuju Kodeks i da sagledaju i sva nedela kojima su kandidati za laureate perom iscrtavali svoje portrete.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi