Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Potpišite peticiju “Stop predlogu zakona koji legalizuje krađu autorskih prava”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 12. 2013.

Izvor: UNS

Potpišite peticiju “Stop predlogu zakona koji legalizuje krađu autorskih prava”

Fotografi, novinari i medijski radnici pozivaju kolege i građane da na sajtu www.peticije24.com potpišu peticiju “Stop predlogu zakona koji legalizuje krađu autorskih prava”, a koja se odnosi na predlog izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima.

 

Pokretači peticije smatraju da će Nacrt predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskim i srodnim pravima “direktno pogoditi autore, prvenstveno fotografe, ali i sve druge (novinare, pisce, snimatelje, muzičare...), ako bude usvojen bez izmena.”

Promenu Zakona o autorskim i srodnim pravima predložilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a za Nacrt predloga je zadužen Zavod za intelektualnu svojinu.

Član 1. Nacrta predloga predviđa da se autorskim delom ne smatraju „dnevne novosti i druge vesti koje imaju karakter medijskih informacija.”

“Smatramo da je ovakav tekst Nacrta u interesu upravo onih koji se duži niz godina protivpravno ponašaju i ne poštuju prava intelektualne svojine. Mislimo da je ovakav Nacrt predloga zakona usmeren na to da se ozakoni kršenje odredbi važećeg Zakona o autorskom i srodnim pravima,” navodi se u peticiji.

Autori peticije ukazali su na posledice koje bi usvajanje ovakvog Zakona imale.

“Sa jedne strane, većina autora, koji na neposredan (zaposleni u medijima) ili posredan način sarađuju sa novinskim kućama i agencijama, ostala bi nezaštićena jer bi njihova dela izgubila svojstvo autorskog dela. Došlo bi do toga da se njihove fotografije, video snimci, tekstovi i druga dela slobodno „preuzimaju" sa interneta jer bi to bilo dopušteno pošto bi imale „karakter medijskih informacija”. Sa druge strane, novinske agencije, koje svuda u svetu prodaju medijima i drugim klijentima fotografije, video zapise i druga dela, bile bi dovedene u paradoksalnu situaciju da samo jednom mogu da prodaju ta dela, jer bi bilo dovoljno da samo jedan njihov klijent kupi neku recimo fotografiju, a da je nakon toga svi mediji „preuzmu" sa sajta klijenta koji je platio za fotografiju, pozivajući se na to da fotografija ima „karakter medijske informacije”. Tako bi i novinske agencije izgubile interes da i dalje sarađuju sa fotografima, snimateljima i drugim autorima u cilju prodaje njihovih dela koje ne bi imale kome da prodaju na tržištu,” navode autori peticije.

Pokretači i potpisnici peticije nezadovoljni su i predviđenom izmenom člana 205. važećeg Zakona u kom je predviđeno da se se doda stav koji propisuje da lice koje povredi pravo odgovara za štetu po opštim propisima o naknadi štete.

“Smatramo da bi se ovako onemogućilo ostvarenje prava autora na naknadu štete koju predviđa član 205. usled povrede moralnih prava autora,”navodi se u peticiji.

Peticiju možete potpisati ovde.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi