Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Televizijama su potrebne kratke i jasne smernice za označavanje programa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 12. 2013.

Televizijama su potrebne kratke i jasne smernice za označavanje programa

Urednici televizija iz Niša, Pirota, Vranja i Bora koji su učestvovali na okruglom stolu „Zaštita dece označavanjem televizijskih programa“ složili su se da bi im smernice za označavanje programa neprikladnih za decu pomogle u radu.

U Nišu, gde je organizovan prvi od tri okrugla stola Republičke radiodifuzne agencije, Kancelarije UNICEF-a u Srbiji i Udruženja novinara Srbije, predstavljene su analize programa nacionalnih emitera kao i Predlog kriterijuma za označavanje TV programa na kom su radili UNICEF i UNS. U Predlogu se, osim uputstava koji sadržaji treba da nose koju oznaku, nalazi i nova oznaka UR – učešće roditelja u gledanju televizijskog programa obeleženog sa 12, 14 i 16.

Sadašnji Kodeks ponašanja emitera RRA obavezuje televizijeda, samostalno ili uz pomoć RRA označavaju program oznakama 12, 14, 16 i 18, a da bez oznake buduprogrami pogodni za sve uzraste, s tim da nisu ponuđeni jedinstveni kriterijumi kojima bi se vodili emiteri.

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić rekao je u Nišu da su različita istraživanja, s jedne strane RRA, a s druge strane UNICEF-a i UNS-a došla do istog zaključka i da bi se trebalo pridodati i istraživanje starosne strukture gledalaca analiziranih programa. On je istakao da su problem roditelji, odnosno da deca sede ili prolaze kroz sobe dok mama, tata, baba, deda, komšije gledaju rijaliti program i tako i sama postaju gledaoci. Naveo je podatak da gledanost Farme koja se emituje na TV Pink iznosi između milion i dvesta i dva miliona i trista hiljada gledalaca.

Karadžić je naveo da bi bilo dobro da emiteri podignu ton, kao što točine kada se emituju reklame, kako bi roditelji bili upozoreni kada počinje da se emituje program koji može naškoditi razvoju njihovog deteta. On smatra da je za donošenje kvalitetnih odluka bitno odrediti vreme kada su deca pred televizorom.

„ Imao sam liberalniji stav nego naša služba. Mislim da društvo kroz regulatorno telo koje određuje pravila za medije treba da zaštiti period kada je za očekivati da roditelji koji su zaposleni nisu kod kuće. U Srbiji je radno vreme od 8 do 16, odnosno 9 do 17 sati, i da bi to vreme trebalo biti najstrože određeno, a da nakon toga ne može regulator da vrši preterano veliku zabranu, jer nećemo nigde doći ukoliko emiteri prestanu da kupuju programe, kvalitetne serije poput forenzičara, Grejs anatomi, jer ne mogu u repriznom vremenu da prodaju adekvatan marketinški prostor. Onda ćemo doći do toga da smo građane Srbije u velikoj meri oštetili. Poslaćemo ih da gledaju kablovske kanale koji su registrovani u Bugarskoj, Mađarskoj, BiH, Sloveniji, Crnoj Gori, a na njih mi kao regulator ne možemo da utičemo kao na kanale koji su kod nas“.

Karadžić je istakao da predlozi novih medijskih zakona idu u pravcu da se regulatoru, RRA, ne stavljaju na raspolaganje mehanizmi sankcionisanja.

„Naše ovlašćenje je da podnosimo prijave. One vrlo često zastare ili su kazne simbolične“.

Miodrag Kokelić, producent i urednik filmskog i serijskog programa na RTV Bor naveo je da se sadržaji na njihovoj televiziji gledaju pre emitovanja i da se vodi računa o koncipiranju programa u skladu sa javnim interesom i zaštitom dece. Otvorio je pitanje označavanja i emitovanja crtanih filmova u kojima ima nasilja, kao i neprikladnih muzičkih spotova.

Milan Petković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Niške televizije, naveo je da kriterijume za označavanje sadržaja treba usvojiti, ali da oni moraju biti „što jasniji i što kraći“, s čim se složila i Ljubica Zdravković Džonov, urednica u RTV Vranje.

U Nišu je juče Svetlana Trajković iz Službe za nadzor i analizu predstavila izveštaj RRA «Zaštita dece i omladine i označavanje programa kod nacionalnih TV emitera», a istraživanje na kom su radili UNICEf i UNS, «Označavanje televizijskih sadržaja i zaštita dece – analiza programa nacionalnih emitera» predstavila je istraživač Marijana Matović. O Predlogu kriterijuma za označavanje tv programa, koji su nastali na osnovu preporuka iz istraživanja, govorila Jadranka Milanović iz UNICEF-a.

Rasprave o predlogu kriterijuma sa urednicima televizija, stručnjacima i roditeljima slede u Novom Sadu, 10. decembra, i Beogradu, 17. decembra.

 

Foto: Neven Obradović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi