Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Tribina UNS-a: Od interkulturalnosti do profesionalnosti medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 11. 2013.

Autor: Valentin Mik

Tribina UNS-a: Od interkulturalnosti do profesionalnosti medija

Većina predstavnika više od trideset organizacija, medija i institucija iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Prijepolja, istaklo je juče na tribini Udruženja novinara Srbije u Novom Pazaru da centralni mediji u Srbiji nemaju dovoljno senzibiliteta za sadržaje bliske građanima ovog regiona.

Uprkos međusobnim neslaganjima, učesnici su kao najveći problem istakli činjenicu da se kriminalne radnje i konfliktne situacije,u slučaju Sandžaka, u medijima uvek ističu kao udarne teme.

Na tribini "Otvorenost i zainteresovanost medija za teme o nacionalnim manjinama: Multikultularnost i suživot", bilo je reči i o visokom stepenu politizacije dela lokalnih i regionalnih medija, o potrebi kadrovskog osnaživanja medija za profesionalno izveštavanje o temama iz ovog regiona i o pravu na službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina u medijima.

Deo tribine bio je usmeren i na poštovanje novinarskog kodeksa kao osnove za profesionalno izveštavanje medija o osetljivim temama. Istaknuto je da su neki mediji u Sandžaku kao i pojedini centralni mediji na teritoriji Srbije postali "bojno polje" za obračun političkih struja, što dovodi u pitanje profesionalnost ovih medija.  

Uvodničari na tribini bili su generalni sekretar UNS-a Nino Brajović, dopisnica lista "Danas" iz Novog Pazara Slađana Novosel, generalna koordinatorka Centra "In medias res" iz Pančeva Svetlana Nikolin, i direktor NVO "Urban In" iz Novog Pazara Sead Biberović.

Tribina je organizovana u okviru projekta "Komšijske novosti" koji je deo programa "Borba protiv diskrimininacije i unapređenje položaja osetljivih grupa stanovnika", podržanog od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, a koji UNS realizuje u saradnji sa Centrom "In medias res" iz Pančeva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi