Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  125 godina časopisa National geographic
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 10. 2013.

Izvor: National geographic

125 godina časopisa National geographic

Časopis National Geographic proslavlja 125 godina postojanja oktobarskim izdanjem koje je posvećeno fotografiji i njenoj moći da transformiše svet.

Prvi broj časopisa National Geographic izašao je u oktobru 1888. godine kao zvanično glasilo Društvo National Geographic, neprofitne organizacije posvećene nauci i naučnim istraživanjima koja ima za cilj da inspiriše čovečanstvo na brigu o planeti. Od tada, National Geographic postao je jedan od najprepoznatljivijih brendova u svetu i sinonim vrhunskog foto-žurnalizma. Časopis danas izlazi u 37 zemalja, a svakog meseca ga čita preko 60 miliona ljudi širom sveta. Prvi broj srpskog izdanja časopisa izašao je u novembru 2006. godine.

Časopis National Geographic svojom impresivnom istorijom predstavlja izvorište vrhunske fotografije – od pokretanja prvog fotografskog istraživanja noćnog neba do objavljivanja prvih podvodnih fotografija u boji, nastavljajući da pomera tehnološke i kreativne granice u ovoj oblasti. Tokom vremena časopis se pozicionirao kroz prvoklasno foto-novinarstvo, dokumentujući život planete i pokrećući ozbiljna pitanja o zašiti životne sredine i ljudskim pravima. Od tada časopis konstantno unapređuje svoj sadržaj eksperimentišući i sa digitalnim iskustvima, pronalazeći nove načine da dokumentuje svet i omogući čitaocima interaktivni pristup sadržajima.

Čaopis National Geographic proslavlja svoj jubilej specijalnim oktobarskim izdanjem posvećenim fotografiji. Izdanje „Moć fotografije“ predstavlja uticaj fotografije na čovečanstvo, fokusirajući se na njenu moć da dokaže činjenice, otkrije nepoznata mesta, slavi čuda sveta i inspiriše nas da zaštitimo prirodne lepote. Na naslovnoj strani oktobarskog broja časopisa ponovo je fotografija Šarbat Gule, čuvene avganistanske devojčice autora Stiva Mekarija snimljena u Pakistanu u izbegličkom kampu, koja je prvi put objavljena u junu 1985. godine.

„Istraživanje, avantura, otkriće, izazov saznanja... tako bi se ukratko moglo opisati proteklih 125 godina časopisa National Geographic. Sve to i još više ovaj časopis je podelio sa svojim čitaocima u proteklih 125 godina, pomerajući granice, otkrivajući, slaveći i štiteći život na Zemlji”, kaže Igor Rill, glavni urednik srpskog izdanja National Geographica.

Oktobarski broj srpskog izdanja časopisa u prodaji je od 4. oktobra.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi