Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Fotografiji mesto u Zakonu o kulturi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 05. 2009.

Fotografiji mesto u Zakonu o kulturi


U Predlogu Zakona o kulturi koji je Vlada podnela na usvajanje Skupštini Srbije izostavljena je fotografija kao oblik kulturnog stvaralaštva.
Iako je u javnoj raspravi o ovom zakonu nadležnima upućen predlog da se u nacrt unese reč fotografija to nije učinjeno.

Na inicijativu Borivoja Mirosavljevića, predsednika Foto, kino i video saveza Vojvodine skupštinskom Odboru za kulturu dostavljen je amandman koji uvodi fotografiju u tekst zakona.

Inicirano je da se član 8 u stavu 7 Predloga Zakona o kulturi dopuni i da se u nabrajanju kulturnih delatnosti navede i fotografija, tako da taj stav glasi: fotografija, kinematografija i audiovizuelno stvaralaštvo.

Inicijativu su podržali predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, predsednik Asocijacije medijskih fotografa Zvezdan Mančić, predsednik Sekcije fotografa Udruženja likovnih umetnika i dizajnera primenjenih umetnosti Srbije Nebojša Babić, predsednik Nacionalnog centra za Fotografiju Srbije Mirko Lovrić, predsednik Foto saveza Srbije Branislav Brkić, direktor časopisa "Re foto" Petar Vukadinović, predsednik Udruženja samostalnih umetnika fotografa Srbije Nikola Radošević i predsednik Foto saveza Jugoslavije Milinko Stefanović.

U inicijativi dostavljenoj skupštinskom Odboru za kulturu navodi se da bi ukoliko predložen tekst Zakona bude usvojen bez izmena stvaraoci na polju fotografije došli u neravnopravan položaj u odnosu na druge delatnike u kulturi.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi