Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nema para iz budžeta za fond samo jednog novinarskog udruženja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 05. 2009.

Nema para iz budžeta za fond samo jednog novinarskog udruženja


Udruženje novinara Srbije (UNS), Sindikat novinara Srbije (SNS) i Asocijacija medijskih fotografa Srbije (AMFS) tražili su od Ministarstva kulture da pojasni informaciju objavljenu u listu "Danas" 12. maja u kojoj se navodi da je ministar Nebojša Bradić rekao da će "Vlada Srbije kroz zakonsku regulativu podržati fond NUNS-a za samopomoć novinara".

U pisanom odgovoru iz Ministarstva kulture koji su UNS, SNS i AMFS dobili stoji da "ne postoji nijedna odluka, niti predlog Ministarstva kulture da se sredstva usmere na fond samo jednog novinarskog udruženja, niti namera, niti će takav predlog biti upućen od strane ovog Ministarstva".

UNS, SNS i AMFS čiji su predstavnici sa ostalim kolegama učestvovali u radnim grupama čiji je zadatak bio sačinjavanje predloga za pomoć medijima i medijskim radnicima u uslovima ekonomske krize, tražili su, što je i prihvaćeno, formiranje jedinstvenog fonda pri Ministarstvu kulture.

Ovim fondom upravljali bi predstavnici novinarskih organizacija, a sredstva bi bila dostupna svim novinarima i medijima bez obzira na članstvo u udruženju ili sindikatu.

Iz Ministarstva kulture UNS-u, SNS-u i AMFS-u odgovoreno je da su predlozi radnih grupa prosleđeni nadležnim ministarstvima, a u daljoj proceduri naći će se i pred Vladom Srbije.

Inače svako novinarsko udruženje može da osniva i sopstvene fondove. UNS ima dva fonda za pomoć kolegama, ali smatra da u uslovima krize novac iz budžeta treba da bude dostupan ravnopravno svim novinarima i medijima. Ministarstvo ne sme stavljati u neravnopravan položaj novinarske organizacije i njihove članove izdvajanjem sredstava za fond samo jednog novinarskog udruženja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi