Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Medijska koalicija zahteva izmenu konkursa za medije Grada Niša
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 06. 2013.

Izvor: Medijska koalicija

Medijska koalicija zahteva izmenu konkursa za medije Grada Niša

Medijska koalicija izražava zabrinutost zbog teksta konkursa “Nabavka pružanja usluga informisanja od značaja za Grad Niš”, kojim se mediji dovode u neravnopravan položaj, jer nije u skladu sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine.

U pomenutom konkursu Grada Niša posebna pozicija izdvojena je za “dnevne štampane medije”, čime se neopravdano favorizuje dnevna štampa u odnosu na sve druge medije.

Takođe, uslovi propisani konkursom izazivaju sumnju da su prilagođeni samo uskom krugu medija. Pored toga, konkursom je precizirano da će jedini kriterijum za dodelu novca biti “najniža ponuđena cena”, što ozbiljno dovodi u pitanje kvalitet javnog informisanja.

Dodati problem predstavlja činjenica da je konkursom predviđeno finansiranje izveštavanja o „dnevnim aktivnostima“ gradonačelnika, većnika, gradskih institucija i ustanova... iako Medijska strategija predviđa projektno finansiranje. Strategijom je predviđeno da se u kriterijumima za ocenjivanje projekata posebno vrednuje značaj projekta za ostvarivanje javnog interesa, njegov doprinos raznolikosti medijskih sadržaja i pluralizmu ideja i vrednosti, validna argumentacija projekta i adekvatna specifikacija budžeta, usklađena i obrazložena sa stanovišta planiranih projektnih aktivnosti, kao i održivost projekta.

Takođe, predviđeno je da prilikom odlučivanja o projektima na javnim konkursima, davaoci pomoći formiraju nezavisne komisije, čiji će rad biti javan, a koje će biti sastavljene od kompetentnih predstavnika javnosti, profesionalnih udruženja i sektora koji se ne finansira iz budžeta.

Medijska koalicija zahteva hitnu izmenu uslova konkursa Grada Niša i njegovo usklađivanje sa Medijskom strategijom. Smatramo da sadašnji tekst konkursa može značajno da naruši odnose na medijskom tržištu u Nišu, što se kosi sa interesom i pravom javnosti da bude informisana.

Podsećamo da je upravo nakon intervencije Medijske koalicije, marta 2013. godine, Gradsko veće Niša izmenilo tekst Odluke o javnom informisanju od značaja za Grad Niš i to upravo u delu koji se odnosio na stavljanje štampanih medija u povlašćen položaj na štetu drugih medija.

 

Medijska koalicija:

Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS

Udruženje novinara Srbije - UNS

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija - ANEM 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi