Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Iz novinarstva najviše fotografa sa nacionalnom penzijom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 04. 2013.

Iz novinarstva najviše fotografa sa nacionalnom penzijom

Među 503 dobitnika posebnih priznanja za doprinos kulturi u Srbiji, kojima je pripala nacionalna penzija je šestoro novinara.

 Novinari, nosioci ovog priznanja su Tomislav Peternek, Branko Belić, Borivoje Mirosavljević, Duško Petrović, kao i preminuli Ivo Eterović i Miloje Mića Orlović.

 

Tomislav Peternek je radio kao fotoreporter u listovima “Svetlost”, “Borba” i “Mladost”, a dvadeset četiri godine je proveo kao urednik fotografije u NIN-u. Fotografijom se bavi od 1954. godine.

Branko Belić, fotoreporter “Politike ekspres”, “Vojnika”, najveći deo svoje novinarske karijere posvetio je uređivanju fotografije u NIN-u. Svoje fotografije izlaže u zemlji i inostranstvu.

Borivoj Mirosavljević, poznatiji kao novinar – reporter u listu “Dnevnik”, zaslužan je za pokretanje lista fudbalskog kluba “Vojvodine”. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada u oblasti fotografije.

Duško Petrović je svoju novinarsku karijeru započeo u “Studentu”, a nastavio je u “Stradiji”, “Mladosti” i redakciji “Ježa”, gde je radio kao urednik.

Miloje Mića Orlović je ostao upamćen kao prvi i jedan od najpoznatijih voditelja TV “Dnevnika”, ali i po brojnim reportažama, intervjuima, radio i TV emisijama.

Fotoreporter od 1956. godine, Ivo Eterović je svoj radni vek proveo u “Slobodnoj Dalmaciji”, “Frontu”, “Narodnoj odbrani”, “Globusu”, i “Vjesniku”, a njegove fotografije se nalaze u knjigama iz raznih oblasti.

Na pitanje zašto nema više novinara i fotoreportera nosilaca ovog nacionalnog priznanja, kolega Mirosavljević za UNS kaže da je stvar procene ko je više doprineo afirmaciji kulture, da li samo likovni umetnici, glumci ili su to bili i novinari.

“Smatram da ima mnogo kolega koji su itekako zaslužni za kulturu Srbije, koji su svojim radom zaslužili nacionalnu penziju”, dodao je Mirosavljević.

Član Komisije za dodelu nacionalnih priznanja za 2012. godinu i reditelj i dramski pisac Živorad Ajdačić kaže da novinari koji se bave kulturom, kritikom i sličnim oblastima, a ujedno su politički nezavisni mogu da konkurišu za nacionalno priznanje pod formulacijom stručnjak u kulturi.

“Novinari koji prate i dali su veliki doprinos kulturi, dobijaju različite nagrade i nalaze se u tom opusu”, kaže Ajdačić.

Među dobitnicima nacionalnih priznanja većina su književnici, dramski i likovni umetnici, muzičari, kompozitori, arhitekte ali ima i estradnih zvezda.

Nacionalne penzije se dodeljuju od 2007. godine, iznose 50.000 dinara mesečno, a nosiocu pripada bez obzira kolika mu je redovna penzija.

Nacionalne penzije dodeljuje Komisija za utvrđivanje predloga za dodelu priznanja umetnicima, odnosno stručnjacima u kulturi za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi odnosno kulturi nacionalnih manjina, čije članove imenuje Ministarstvo kulture i informisanja na period od godinu dana, sa mogućnošću ponovnog imenovanja.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

26.04.

2013.

Горан Малић [neregistrovani] u 14:15

Додатно објашњење

Неки од горе изнетих података су само делимично тачни и, стога, помало, воде причу у погрешном смеру. Ради истине треба рећи следеће: Ниједан од горе побројаних фотографа није добио националну пензију зато што је радио у новинарству, него зато шти су (четворица) истакнути ликовни уметници фотографије и чланови одговарајућих уметничких удружења, а један (Белић), који није члан уметничког удружења, добио је нац. пензију за, ипак, уметнички допринос, пре свега за дугогодишње учешће на изложбама и за књигу фотографија портрета савременика која је је од лик. критике оцењена као вредно дело српске примењене уметности. Дакле, ни у једном од пет случајева (говорим о фотографима) није реч о награђивању доприноса новинарству. А откуд ово знам? Па, видите, од мене је тражено да напишем стручна образложења (уз предлог за награду) за безмало све досадашње добитнике (Етеровић, Петернек, Ловрић, Белић), а за једног нисам писао (нису ми тражили, а писао бих и за њега, јер заслужује) али, свеједно, и колега Б. Миросављевић је истакнути стваралац у српској уметничкој фотографији, као и претходно набројани. Према томе: колеге уметници су нац. пензију добили за допринос примењеној уметности (и дугодишње учешће на изложбама), а не за рад у новинарству. А то што су (неки од њих били) запослени и у новинарству не мења ствар. (Горан Малић, историчар фотографије, и члан УНС).

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi