Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Održan seminar za predstavnike pravosuđa u Nišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 04. 2013.

Autor: Gordana Novaković

Održan seminar za predstavnike pravosuđa u Nišu

Savet za štampu i Udruženje novinara Srbije bili su 19. aprila u Nišu domaćini sudijama i tužiocima iz južne i jugoistočne Srbije, sa kojima su podelili iskustva iz dosadašnjeg rada Saveta, a pre svega njegove Komisije za žalbe.

Seminar pod nazivom “Savet za štampu i pravosuđe: Partnerstvo za najviše standarde u novinarstvu“, prvi je od šest ovakvih skupova koji će biti održani u svim delovima Srbije, a prisustvovale su mu sudije i tužioci iz osnovnih i viših sudova i tužilaštava iz Niša, Vranja, Pirota, Leskovca, Propkuplja, Zaječara i Negotina, kao i iz Apelacionog suda u Nišu.

 

O tome kako je i zbog čega formiran Savet za štampu, koji su njegovi ciljevi i dosadašnja praksa govorio je Petar Jeremić, član UO Saveta i predsendik Izvršnog odbora UNS-a, dok je član Komisije za žalbe Zoran Ivošević istakao koje sličnosti i razlike postoje u proceduri i načinu odlučivanja Saveta i sudova. Neke od najinteresantnijih slučajeva o kojima je Komisija do sada odlučivala predstavila je predsedavajuća Komisije Tamara Skrozza, a advokat Lokal presa Dragan Lazarević je upoznao predstavnike pravosuđa sa nekim problematičnim odlukama sudova u „medijskim“ sporovima.

 

Sudije i tužioci su u toku debate podržali formiranje ovakvog samoregulatornog tela, navodeći neke od primera iz svoje prakse kada novinari, po njihovom mišljenju, nisu postupili u skladu sa profesionalnim i etilčkim pravilaima. Kao najveći problem u saradnji sa medijima istakli su to da novinari često nisu dovoljno upućeni u način rada pravosudnih organa, da nemaju potrebno obrazovanje i da ih zanimaju samo loše vesti.  

Seminar je organizovan u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji i uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi