Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dir za UNS: Uvek smo smatrali da je odluka o procesuiranju Asanža politička
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 10. 2024.

Autor: A.N, D.B. Izvor: UNS

Dir za UNS: Uvek smo smatrali da je odluka o procesuiranju Asanža politička

Predstavnik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Džeremi Dir rekao je za sajt Udruženja novinara Srbije (IFJ) da je usvajanje rezolucije kojom se utvrđuje da je Džulijan Asanž bio politički zatvorenik u Velikoj Britaniji iznenađenje koje je dobrodošlo.

 

Dir navodi da je IFJ od početka smatrao da je odluka o podizanju optužnice bila politička i da su je doneli ljudi iz politike.

“Korišćenje zakona koji su upotrebljeni protiv Asanža i to je isto bilo političko postupanje. Stoga smo zadovoljni što je takva odluka doneta i što je prepoznato da Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi nadležni treba da se stide svog dugogodišnjeg ponašanja“, rekao je Dir.

Ovaj čelnik IFJ-a, bio je jedan od vodećih predstavnika najjačeg britanskog novinarskog sindikata. Dir se nalazio u dva mandata na mestu generalnog sekretara organizacije Nacionaalni sindikat novinara (NUJ).

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je rezoluciju kojom se utvrđuje da je Džulijan Asanž bio politički zatvorenik u Velikoj Britaniji i navodi da postupanje prema Asanžu ima efekat zastrašivanja na novinare i uzbunjivače širom sveta.

UNS je juče u svom Pres centru na predstavljanju kampanje „Izgradnja moći za demokratska prava, slobodu medija i dostojanstven rad“, koju je organizovao SINOS uz podršku IFJ-a, iskoristio priliku da sazna gledište Dira o ovoj rezoluciji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi