Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Vanovac: Nedopustivo praviti razliku među medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

31. 08. 2024.

Autor: J.M. Izvor: UNS

Vanovac: Nedopustivo praviti razliku među medijima

“Nedopustivo je praviti razliku među medijima, naročito kada se oni trude da svojim izveštavanjem suzbiju prostor za lažne vesti, manipulaciju informacijama i poluistinama, posebno u trenucima kakav je bio jučerašnji, kada građanstvo od vas očekuje da obezbedite odgovore”, kaže predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu Ivana Vanovac dan nakon što je Srpska lista održala konferenciju na novinare u Kosovskoj Mitrovici na kojoj većini medija nije omogućeno izveštavanje.

Predstavnici Srpske liste održali su sinoć u Kosovskoj Mitrovici konferenciju za novinare u danu kada su pripadnici Kosovske policije regiona Sever, uz asistenciju specijalne policije, ušli u preostale objekte Republike Srbije na Severu, prevashodno, opštinske službe i administraciju.

Međutim, za ovu konferenciju većina medija nije dobila poziv, ali i nakon nezvaničnog saznanja za događaj novinarima nije omogućeno da prisustvuju.

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu Ivana Vanovac kaže da su načuli da će biti obraćanje predstavnika Srpske liste i da su došli na mesto događaja, ali da im je ulazak bio zabranjen.

„Kada smo pokušali da uđemo u prostorije Srpske liste rečeno nam je da ta pres konferencija nije za nas, da je, kako smo shvatili, za pojedine medije i da mi ne možemo da prisustvujemo. Bile su tu dve gospođe, one su nas fizički sprečile da uđemo. Neke kolege su uspele verovatno na faktor iznenađenja, mi nismo, jer smo odlučili da ne ulazimo u bilo kakav sukob sa gospođama koje su dole ostavljene same, koje verovatno ništa i ne odlučuju”, navela je Vanovac i dodala:

„Odlučili smo da se dostojanstveno povučemo, znali smo da ćemo imati materijal od kolega koje su tamo. Međutim, ovo nije korektno. Mediji će, ukoliko se ogluše o svoju profesiju snositi posledice, a na političkim subjektima je da budu spremni da se suoče sa svakim novinarskim pitanjem“, istakla je ona.

Dopisnica Juronjuza (Euronews) Anđelka Ćup kaže da je za konferenciju saznala od kolega, ali da joj je pri dolasku rečeno da ne može da prisustvuje.

“Saznala sam od kolega dok smo snimali upad Kosovske policije u zgradu Privremenog organa u Mitrovici, oko 19 časova. Otišla sam sa snimateljem gde je najpre gospođa koja radi na ulazu njemu rekla da ne može da uđe jer je konferencija za Kosovo onlajn i Most. Zamolila sam je da nas pusti, na šta mi je odgovorila da ne može i da izađem napolje”, navodi Ćup i ističe da novinarski posao radi dugo godina, ali da joj se ovakva situacija do sada nije dogodila.

Napominje da je pozvala dopisnicu Prve televizije Anu Marković koja je ušla na konferenciju, a koja je takođe bila, kako kaže ona, sprečavana na ulazu od strane službenice, da prenese političarima da je ispred nekoliko novinara koji čekaju da uđu.

“Ona je to prenela, na šta joj je Srđan Vulović iz Srpske liste grubo odgovorio ‘da se ne dere’. Reagovala je koleginica Tatjana Lazarević, rekavši mu ‘kako se to odnosi prema koleginici novinarki koja radi svoj posao’. Ipak su na kraju Ivan Zaporožac i Zlatan Elek rekli da nas sve puste unutra. Kada smo krenuli da uđemo, službenica je krenula da me zaustavlja, čak me je uhvatila za ramena, otrgla sam se i ušla zajedno sa snimateljem. Ostale kolege nisu pošle za mnom, službenica ih je ipak vratila, rekavši im da ne mogu da uđu”, objašnjava ona.

Ćup kaže da je nakon završetka konferencije postavila pitanje predsedniku Srpske liste Zlatanu Eleku “zbog čega vršite selekciju medija?”.

“Odgovorio mi je da to nije tačno. Neko od prisutnih je rekao ‘čim smo čuli da ste vi dole, rekli smo da vas puste’”, napominje za UNS Anđelka Ćup.

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu protestovalo je zbog selektivnog pozivanja novinara na konferenciju za medije u Kosovskoj Mitrovici, istakavši da je ovakav odnos Srpske liste prema medijima nedopustiv.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi