Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Zbog poreza pola Srbije ne gleda naučni program Brainz TV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 08. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Zbog poreza pola Srbije ne gleda naučni program Brainz TV

Nastojanja da Brainz TV gleda i deo Srbije koji se opredelio za Telekom kao provajdera televizijskog programa završila su se, kako kaže direktor i glavni i odgovorni urednik ovog naučno-obrazovnog programa Živojin Žika Petrović za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS), kao nesupeli pokušaj.

Inače, kako je potvrdio i Petrović, 75 odsto vlasništva nad Brainz TV pripada Junajted medija grupi.

Direktor Telekoma Vladimir Lučić je, kaže Petrović, nakon njegovih molbi pristao da uvrsti Brainz TV u svoj sistem emitovanja, ali samo bez plaćanja bilo kakve naknade ovoj naučno-obrazovnoj televiziji.

Petrović je bio spreman da prihvati da se njegov program emituje bez naknade, ali su mu, kako dodaje, iz Poreske uprave rekli da će morati da plaća porez na dodatu vrednost kao da je Telekomu naplatio emitovanje programa po istoj ceni kao i SBB-u.

„Ako bih Telekomu dozvolio da besplatno emituje naš kanal, naša firma bi morala da plati bar nekoliko hiljada evra mesečnog troška da bismo dali Telekomu da emituje program. Uzevši u obzir da je program koji emitujemo najlepša slika Srbije, smatram da bi Telekom trebalo da nam plati isto koliko i SBB“, dodao je.

Ovde, kako je naveo, posebno treba uzeti u obzir Pravilnik o transfernim cenama, prema kome je najpre Brainz televizija istu naknadu za emitovanje tražila od SBB-a i dva manja provajdera.

„Metoda uporedive cene na tržištu poredi cenu proizvoda ili usluge u transakcijama između povezanih lica sa cenom proizvoda ili usluge u transakcijama između nepovezanih lica, pri čemu se transakcije koje se porede obavljaju pod uporedivim okolnostima“, piše u ovom Pravilniku.

Dakle, ako bi velikoj i referentnoj kompaniji kao što je Telekom dozvolio emitovanje programa bez naknade, a od povezanog lica SBB-a uzimao naknadu, to bi onda značilo da je tržištu dao za nula dinara nešto što povezanom licu naplaćuje.

Osim toga, kako je propisano Pravilnikom o PDV-u, Poreska uprava ima pravo da, ako je usluga izvršena bez naknade, traži od Brainz televizije da obračuna PDV na tu uslugu kao da je naknada plaćena. U slučaju ustupanja prava emitovanja bez naknade, Brainz televizija snosi znacajan poreski rizik. Poreska uprava tada može tražiti od Brainz televizije da obračuna porez na tu uslugu kao da je naknada plaćena.

„Rekli smo direktoru Telekoma koliko nam za emitovanje plaća SBB i ponudili da nam i oni plate toliko, ali oni nisu želeli ni da čuju bilo šta o tome. Pristali su jedino da nas emituju besplatno, i to jedva“, dodao je on.

Direktor Telekoma Vladimir Lučić je, s druge strane, UNS-u rekao da su ti razgovori bili pre godinu dana i da mu se Petrović nikad nakon toga nije obratio tim povodom. On je dodao treba imati u vidu da je vlasnik kanala Junajted medija grupa, koja je, kako je rekao, prenela 1352 negativne objave o njima.

Na pitanje UNS-a da li za njega javni interes u tom slučaju preteže nad vlasničkom strukturom i njihovim međusobnim odnosima, on je rekao da je najvažniji javni interes i da Petrović, ako želi, može da im dozvoli da program emituju besplatno.

To, nažalost, znači da Brainz TV mora da plati porez i na besplatno emitovanje njihovog programa na Telekomu kao da naplaćuje naknadu ovom provajderu.

Inače, Brainz TV, svakodnevno obrađuje teme iz obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti. Brainz televizija je i dobitnik Svetosavske nafrade za 2020. godinu. Ovu nagradu dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zbog značajnog doprinosa afirmaciji obrazovanja na svim nivoima, promociji formalnog i neformalnog obrazovanja, kao i kontinuiranom predstvaljanju javnosti naših uspešnih đaka, studenata – genijalaca, naučnika i umetnika. Ipak, ovaj kanal i dalje nije vidljiv polovini Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi