Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Otvoreno pismo NUNS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 04. 2013.

Otvoreno pismo NUNS-u

Svetlana Vasović-Mekina, Marijana Milosavljević, Dragana Matović i Vladimir Radomirović, povodom kandidature potpredsednika NUNS-a Dragana Janjića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, uputili su otvoreno pismo ovoj novinarskoj organizaciji. Pismo prenosimo u celosti.

Janjić odlučivao o otkazima novinarima

U odbrani kandidature svog potpredsednika Dragana Janjića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Nezavisno udruženje novinara Srbije u saopštenju od 29. marta ponovo je navelo niz neistina.

Neistinita je tvrdnja NUNS-a da su protest protiv kandidature Dragana Janjića potpisali novinari Politike "koji su u protekle četiri godine na ovaj ili onaj način došli u sukob sa uređivačkim timom ili upravom".

Ova izmišljena i neosnovana tvrdnja mogla bi se tumačiti i kao lažna izjava kojom NUNS u sudskim procesima koje vode nezakonito otpušteni novinari - želi da šteti novinarima koji su tužili Politiku. Sramotno je da NUNS, umesto da štiti interese novinara i svojih članova, štiti interese vođstva Politike koje je zajedno sa Draganom Janjićem odgovorno za nezakonito otkazivanje ugovora novinarima Politike.

Jedini sukob u Politici jeste onaj između zakonitosti i nezakonitosti, između kršenja i odbrane prava novinara i zaposlenih – a u tom sukobu je uprava zajedno sa članovima uređivačkog tima, među kojima je bio i Dragan Janjić, sprovela postupak nezakonitih otkaza kolegama novinarima. Ta kršenja NUNS nikada nije osudio, iako su se na meti cenzora našli i članovi NUNS-a i iako je rukovodstvo NUNS-a blagovremeno i detaljno obavešteno o nezakonitom postupanju u Politici.

Neistinita i netačna je i tvrdnja NUNS-a da objavljeni faksimili raskida ugovora novinarima Politike ne dokazuju da je Dragan Janjić "lično odlučivao o raskidu ugovora o radu sa pomenutim novinarima". Prema tumačenju same uprave Politike, Dragan Janjić je kao član Komisije za primenu mera premeštaja zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom radio upravo to – odlučivao je o otkazima. Svedoci Politike i opunomoćenici Politike na sudskim procesima koje su oštećeni novinari pokrenuli protiv te medijske kuće, upravo tvrde da su direktori Politike svoje pravo o utvrđivanju tehnološkog viška u skladu sa čl. 192 Zakona o radu "delegirali" pomenutim komisijama, dakle i komisiji u kojoj je odlučivao i Dragan Janjić. Iako zakon takvo postupanje uopšte ne dopušta, a takvo postupanje je bilo i u suprotnosti sa odlukama same kuće Politika o formiranju komisije, nema sumnje da su Dragan Janjić i ostali članovi komisije de facto odlučivali o otpuštanju kolega novinara.

Da su znali šta rade, javno je priznao i Janjić 30. marta na Televiziji B92. Treba naglasiti da su otkaz stalnog radnog odnosa dobili upravo oni zaposleni koje (Janjićeva) komisija za "raspoređivanje" viškova nije "rasporedila".

Tu, po potpredsednika jednog novinarskog udruženja nezapamćenu i sramnu ulogu, koju je u Politici odigrao Dragan Janjić, ne može da prikrije ni činjenica da je Janjić kasnije i sam smenjen sa mesta zamenika glavnog i odgovornog urednika Politike. Smenjen, tako što mu je odmah pronađeno zgodno uhlebljenje i da ironija bude potpuna – onaj koji je kršio prava svojih kolega, našao je zaštitu i posao u kancelariji zaštitnika ljudskih prava.

Pošto još uvek traju sudski sporovi koje su pokrenuli nezakonito otpušteni novinari, u čijem otpuštanju je očestvovao i Dragan Janjić, bilo bi potpuno neprimereno da Dragan Janjić – bar do pravosnažnog okončanja pomenutih sudskih procesa - bude imenovan na bilo koju javnu funkciju. Zato od NUNS očekujemo da ne podrži imenovanje Dragana Janjića na mesto člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i da smeni one, koji su odgovorni za objavljivanje neistinitih tvrdnji o otpuštenim novinarima Politike, a zaštitniku građana Saši Jankoviću predlažemo da preispita izbor Dragana Janjića za savetnika u Kancelariji zaštitnika građana.

Poslanike Narodne skupštine podsećamo da bi izbor Dragana Janjića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije predstavljao lošu poruku svim građanima Srbije, a naročito novinarima koji žele da slobodno izveštavaju.

Svetlana Vasović-Mekina, član NUNS od osnivanja

Marijana Milosavljević, novinar, bivša članica NUNS jer je podržao Zakon o informisanju

Dragana Matović, član NUNS do 2009. godine

Vladimir Radomirović, glavni urednik Pištaljke

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi