Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nagrada “Pesničko uspenije” Živojinu Rakočeviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 08. 2024.

Autor: J. Marković Izvor: UNS

Nagrada “Pesničko uspenije” Živojinu Rakočeviću

Književnik, novinar i predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević ovogodišnji je dobitnik književnog priznanja „Pesničko uspenije“, koje mu je uručeno sinoć u Zvečanu, u okviru Kulturne manifestacije Sokolica.

Organizacioni odbor manifestacije, na čelu sa pesnikom Milanom Mihajlovićem, u obrazloženju ovogodišnje odluke navodi kompletan angažman laureata na polju poezije i književnosti, kulture i novinarstva.

„Živojin Rakočević svojim prisustvom i angažmanom na Kosovu i Metohiji pruža veliki doprinos očuvanju srpskog jezika, kulture i književnosti i predstavlja istinski svetionik u doba mraka“, ističe se u obrazloženju.

Rakočević je na uručenju nagrade naglasio da je ovo poseban i najteži trenutak u životu Srba na Kosovu i Metohiji, ali je izrazio i veru u opstanak.

"Svi mi koji smo se okupili ovde večeras, da govorimo i slušamo poeziju, slikari koji su prethodnih dana slikali i stvorili neka od najlepših dela, pronašli smo svoje ostrvo slobode koje nam niko ne može oduzeti. Svi Srbi koji su izbegli iz Hrvatske, Bosne i drugih krajeva, su žrtve, jedino su Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji veće žrtve, žrtve svog opstanka po cenu slobode i prava na normalan život. Ali su u toj neslobodi pronašli ovakva mala ostrva slobode. Stvarati i trpeti, ključne su za naš opstanak na KiM", istakao je Rakočević.

Svoje stihove je na Pesničkim susretima, koji se održavaju 28. put, uoči praznika Velika Gospojina u okviru Kulturne manifestacije Sokolica, kazivalo petnaestak pesnika sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije i Crne Gore. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi