Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Živojin Rakočević novi predsednik UO Saveta za štampu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 08. 2024.

Autor: UNS/Savet za štampu Izvor: UNS/Savet za štampu

Živojin Rakočević novi predsednik UO Saveta za štampu

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević novi je predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu.

On je na tom mestu zamenio predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željka Bodrožića, kome je istekao mandat.

Upravni odbor je za zamenicu predsednika izabrao predsednicu UO Lokal presa Mariju Obrenović.

Njih dvoje će ove funkcije obavljati naredne dve godine.

Upravni odbor Saveta za štampu ima pet članova, od kojih su četiri predstavnici organizacija osnivača ovog samoregulatornog tela – Asocijacije medija, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Lokal presa, dok je peti član takođe predstavnik Asocijacije medija.

Rakočević je diplomirao je na Filološkom fakultetu u Prištini na Katedri za srpsku književnost i jezik, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu. Radio je i kao asistent na Filološkom fakultetu u Prištini 1997. i 1998. godine.

Pokretao je i uređivao široku lepezu medija - od dečjih, medija iz oblasti kulture, do informativno-političkih.  Sa 27 godina, uz nekolicinu novinara, pokrenuo je Kim Radio, čiji je glavni i odgovorni urednik bio od 2000. do 2008. godine. Uporedo, bio je predsednik KOSMA mreže u koju su se udružile radio stanice izolovanih srpskih naselja i glavni urednik magazina “Glas juga”.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima je nagrada “Milan Pantić” za hrabrost u izveštavanju o pogromu nad Srbima na KiM koji se dogodio 17. marta 2004. godine, koja mu je pripala iste godine, nagrada Udruženja novinara Srbije za borbenost u novinarskom izražavanju „Aleksandar Tijanić“, koja mu je pripala 2019. godine, kao i Vukova nagrada za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji, koju je dobio 2023. godine. Pored toga dobio je i Brankovu nagrada Matice srpske u Novom Sadu.

Rakočević je bio i član Saveta Republičke radiodifuzne agencije od 2009. do 2014. godine, kao i član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije od 2018. do 2020. godine.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi