Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinari nezadovoljni saradnjom sa stručnjacima za odnose s javnošću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 04. 2013.

Novinari nezadovoljni saradnjom sa stručnjacima za odnose s javnošću

Istraživanje Društva Srbije za odnose s javnošću (DSOJ) o stavovima novinara i stručnjaka za odnose s javnošću o kvalitetu međusobne saradnje pokazalo je da su novinari uglavnom nezadovoljni saradnjom, dok stučnjacima za odnose s javnošću veći problem predstavlja nerazumevanje odnosa s javnošću od strane sopstvenog menadžmenta nego neprofesionalnost medija.

Kada je reč o stavovima novinara o saradnji sa stručnjacima za odnose s javnošću, predstavnici medija uglavnom su nezadovoljni saradnjom, uz isticanje pojedinih pozitivnih primera.

Ispitanici najčešće navode da su nezadovoljni time što osobe koje se bave odnosima s javnošću sprečavaju novinara da dođe do određene osobe, nisu dovoljno dostupni, usporeni su, retko odgovaraju na konkretno postavljeno pitanje, saopštavaju poluistine, uskraćuju informacije, elementarno su nepismeni, nadmeni su, ponašaju se ucenjivački i ne prate dovoljno rad novinara. Predstavnici medija zadovoljni su mogućnošću da neprofesionalnost osoba koje se bave odnosima s janošću upotrebe u korist javnosti. Ispitanici smatraju da osobe iz oblasti odnosa s javnošću imaju dobre kontakte, zadovoljni su što im javljaju na vreme za događaje i što su dostupni i ljubazni.

Stručnjacima za odnose s javnošću najveći problem predstavlja nerazumevanje odnosa s javnošću od strane sopstvenog menadžmenta, zatim finansijska sredstva kojima raspolažu pri realizaciji aktivnosti odnosa s javnošću, a tek na poslednjem mestu neprofesionalnost medija.

DSOJ istraživanje je sprovelo u saradnji sa novinarskim udruženjima (UNS-om, NUNS-om i NDNV-om) i medijskim asocijacijama (Asocijacijom medija i Asocijacijom lokalnih nezavisnih medija Lokal Pres).

U istraživanju je učestvovalo 248 predstavnika medija iz Srbije.

Prezentacija rezultata istraživanja nalai se u prilogu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi