Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  „Svi negde žurimo, kasnimo...“ – kako izgleda medijski projekat kojem je pokrajinska komisija dodelila 5 miliona dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 08. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

„Svi negde žurimo, kasnimo...“ – kako izgleda medijski projekat kojem je pokrajinska komisija dodelila 5 miliona dinara

„Život u sadašnjem vremenu se mnogo ubrzao. Svi negde žurimo, kasnimo, ne stižemo ni da budemo u punoj meri i potrebi ni deo sopstvene porodice. Tek kada nam deca odrastu, shvatimo da smo propustili njihovo odrastanje“, objašnjava novosadska Zadruga „Medijakult“ značaj svog predloženog projekta koji je na konkursu Pokrajinskog sekretarijata ove godine dobio skoro 5 miliona dinara.

Projekat je značajan, navodi se, i zbog toga što „javnost mnogo više pažnje posvećuje 'lošim momcima' i negativnim događajima i delima nego pravim, društvenim, moralno, vaspitno vrednim i značajnim“.

U delu u kojem je potrebno navesti i opisati trenutno stanje i probleme, te kvantitativne i kvalitativne pokazatelje sadašnjeg stanja u vezi sa ciljem projekta,„Medijakult“ piše i da je rezultat svega ranije navedenog „da loši momci postaju uzor mlađima i sve to ide s tim uz put“.

Sudeći po iznosu odobrenih sredstava, 4.950.000 dinara, komisija je ovaj projekat ocenila kao jedan od najboljih i najznačajnijih na ovogodišnjem medijskom konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

To potvrđuje i broj dodeljenih poena ovom predlogu – 96,67 od maksimalnih 100.

Članovi komisije Miodrag Miljković (predlog Društva novinara Niša) i Branko Sančanin (samostalno prijavljen) ovom projektu dali su maksimalnih 100 poena, dok je Biljana Ratković Njegovan (predlog Društva novinara Vojvodine), projekat ocenila sa 90 poena.

Iako je Udruženje novinara Srbije od Pokrajinskog sekretarijata, po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, zatražilo i bodovne liste koje su pri oceni projekata popunjavali svi članovi komisije pojedinačno po kategorijama, do danas ih nismo dobili.

Ovogodišnji konkurs Pokrajinskog sekretarijata u brojkama

Na ovogodišnjem Konkursu Pokrajinskog sekretarijata za projektno sufinasiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja sufinansirano je 118 projekata.

Od toga su tri dobila 4.950.000 dinara, što je najviši dodeljeni iznos – Zadruga „Medijakult“ i Dnevnik Vojvodina pres za dva projekta, na portalu i u listu „Dnevnik“.

 

Još jedan medijski projekat dobio je 2.450.000 dinara, a tri po 2.000.000 dinara. Svim ostalim projektima odobreni su značajno niži iznosi.

 

 

O Biljani Ratković Njegovan i njenom spornom učešću u ovoj komisiji UNS je već ranije pisao.

UNS je tada naveo da je ona za članicu komisije imenovana na predlog Društva novinara Vojvodine (DNV). Medijski sadržaj nastao u okviru ovog projekta, kako je navedeno u Rešenju o raspodeli sredstava, biće emitovan na portalu čiji je DNV izdavač - „Vojvođanski novinar“.

U trenutku odlučivanja u komisiji Ratković Njegovan bila je operativni urednik ovog portala.

Značaj projekta – u ubrzanom životu „loši momci“ dolaze do izražaja

Tema projekta Zadruge „Medijakult“ - „Video podkast NOVOSADSKI RAZGOVORI“, piše u predlogu u koji je UNS imao uvid, je „osvetljavanje mesta i uloge i doprinosa istaknutih pojedinaca koji su svojim radom i delovanjem ostavili dubok trag u životu Novog Sada i Vojvodine i značajno doprineli da budu to što jesu danas, na svim poljima ljudskog delovanja“.

Nakon navoda o ubrzanom životu, Zadruga „Medijakult“ dalje, u opisu značaja svog predloženog projekta, navodi da je „u današnjem trenutku na polju informisanja daleko najviše aktera koji se bave tom delatnošću“.

„Malo toga može da prođe ispod radara javnosti, ali sve što se saopšti, istog trenutka biva zatrpano novim informacijama, prekriveno, gurnuto u zaborav“, piše u predlogu projekta.

„Neke teme, neki tekst i neki statistički podaci“ – Podizanje nivoa informisanosti je proces

 U vrlo konciznom predlogu projekta, koji je predviđeno da traje godinu dana, u delu u kom je u obrascu potrebno navesti sinopsis medijskih sadržaja koji će biti proizvedeni u okviru projekta, „Medijakult“ piše:

„Tekstovi će počinjati nekom ljudskom pričom ili background informacijama kako bi se predstavila svaka tema, zavisno šta je u kom slučaju logičnije za datu temu kojom se tekst bavi, i približio je čitaocima“.

Kako dalje navode, „u nekim tekstovima će biti i reportažnih elemenata sa terena“.

„Retko, ali ako se u pripremi neke teme za neki tekst dođe i do nekih statističkih podataka koje je moguće prikazati i tabelarno ili u obliku grafikona, biće urađeno“.

Inače, ovim projektom „Medijakult“ je predvideo proizvodnju 50 medijskih sadržaja – 25 podkasta i 25 tekstova na portalu „Vojvođanski novinar“, sa minimum dve fotografije po tekstu.

Pri oceni projekata, komisija posebno ocenjuje i održivost projekta, odnosno odgovor da li će rezultati projekta biti održivi i nakon završetka finansiranja od strane organa koji raspisuje konkurs.

„Podizanje nivoa informisanosti je proces“, odgovara, između ostalog „Medijakult“.

Budžet od 6.190.000 dinara za Zadrugu bez zaposlenih i radno angažovanih i skromnog kontinuiteta u proizvodnji medijskog sadržaja

Ukupan budžet ovog projekta je 6.190.000 dinara. Od toga, 4.950.000 dinara je traženi (i dobijeni) novac od Pokrajinskog sekretarijata, a 1.240.000 dinara su  sopstveni troškovi.

Interesantno je da je skoro 5 miliona dinara za projekat dobila Zadruga koja, kako je i navela u projektu, nema nijednog zaposlenog, niti radno angažovane saradnike.

Takođe, kao kontinuitet u informisanju ciljne grupe kojoj je projekat namenjen, Zadruga je navela da je do sada proizvela i objavila svega - 16 podkasta.

Podsetimo, ove dve kategorije posebno se ocenjuju pri odluci o sufinansiranju projekata, sa 0 do 4 poena za broj zaposlenih i radno angažovanih, odnosno 0 do 2 poena za kontinutitet informisanju ciljne grupe u poslednjih godinu dana.

Ovo, i bez dostavljenih bodovnih lista, jasno pokazuje da su najmanje dva člana komisije (Miljković i Sančanin), koja su projektu dala 100 poena, samim tim dala i maksimalnih 4 poena „Medijakultu“ na broj zaposlenih iako je u projektu navedeno da ih nema.

Postavlja se pitanje da li je i komisija pri ocenjivanju „žurila i kasnila“ pa je u ovom delu projektu dodelila četiri poena, kako se inače boduju podnosioci projekta koji imaju 10 ili više zaposlenih i radno angažovanih osoba.

Sav novac drugim pravnim licima i preduzetnicima

Da nema kapaciteta za sprovođenje projekata, potvrđuje i predlog budžeta ovog skupog projekta.

Naime, svih 4.950.000 dinara koje je Zadruga dobila za projekat, biće plaćeno za usluge u realizaciji projekta i to drugim licima - koja imaju registrovanu preduzetničku delatnost ili pravnim licima.

Raj za fotoreportere - po fotografiji 20.000 dinara

U Budžetu „Medijakulta“ predviđeno je „angažovanje drugog pravnog lica za obradu fotografija“ u iznosu od 500.000 dinara. Takođe, za još 500.000 dinara, Zadruga će angažovati preduzetnika kako bi „snimio fotografije“.

Podsetimo, u projektu je navedeno da će u okviru 25 tekstova biti objavljene najmanje po dve fotografije po tekstu, odnosno bar 50.

To praktično znači da će u proseku, snimanje i obrada jedne fotografije koja će biti objavljena koštati 20.000 dinara.

Prelom za sajt?

U budžetu „Medijakulta“ navodi se i da će ova Zadruga „angažovati lice koje ima registrovanu preduzetničku delatnost za poslove preloma“.

 S obzirom na to da će tekstovi biti objavljivani na portalu, a da ni za proizvodnju i objavljivanje podkasta nije potreban prelom, postavlja se pitanje za koji tačno posao će ovo lice dobiti 300.000 dinara.

Preduzetnici će, po ovom projektu, biti angažovani i za poslove: menadžera projekta (450.000 dinara), organizatora projekta (400.000), administriranja medijskih sadržaja na portalu (425.000), iako kao produkcija ne može biti izdavač i imati portal, pripreme i realizacije podkasta (300.000), novinara (500.000), audio snimanja (275.000), lektorisanja (350.000), montaže (350.000), video snimanje (375.000) i video miksa (225.000 dinara).

Jedina osoba koju će Zadruga angažovati na ovom projektu iz soprstvenih sredstava, ali opet ne i iz sopstvenih kapaciteta, je „lice za grafičku obradu“ koje će, kako se navodi u predlogu budžeta, za ovaj posao dobiti čak 850.000 dinara.

Iz sopstvenih prihoda „Medijakult“ će finansirati i administrativne troškove u iznosu od 250.000 dinara, te troškove revizora  - 140.000 dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi