Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ubijeni palestinski fotoreporter Hosam Manal Al-Dabaka i njegova porodica, Gutjerez: Krajnje je vreme za sankcije Izraelu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 08. 2024.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Ubijeni palestinski fotoreporter Hosam Manal Al-Dabaka i njegova porodica, Gutjerez: Krajnje je vreme za sankcije Izraelu

Fotoreporter Hosama Manala Al-Dabaka, njegova supruga, deca i nekoliko drugih članova porodice su, kako je objavio generalni serkretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutjerez, ubijeni juče, kada je njihov stan u izbegličkom kampu Al-Maghazi u centralnoj Gazi bio meta vazdušnih napada Izraela.

Nezavisne istrage su, kako kaže Gutjerez za sajt UNS-a, pokazale da su Izraelske odbrambene snage (IDF) direktno ciljale i ubile i najmanje pet drugih novinara. Novinarske organizacije, kako dodaje generani sekretar EFJ-a, istražuju najmanje 10 drugih smrtnih slučajeva koji ukazuju na moguće namerno ciljanje od strane IDF-a.

„Ciljano ili neselektivno ubijanje novinara, ako je počinjeno namerno ili bezobzirno, predstavlja ratni zločin. Odgovorni moraju biti procesuirani i osuđeni“, istakao je Gutjerez.

On je dodao da nikada pre u istoriji novinarska profesija nije bila suočena sa masakrom ovakvog intenziteta u tako kratkom vremenskom periodu.

„Verujemo da je krajnje vreme da međunarodna zajednica, a posebno Evropska unija, uvede međunarodne sankcije protiv Izraela, uzimajući u obzir neviđeno ubijanje novinara od strane izraelskih vlasti, kao i druge povrede slobode medija, u suprotnosti sa obavezama Izraela prema ljudskim pravima i međunarodnom humanitarnom pravu“, naveo je Gutjerez za UNS.

On je dodao da su sistematske zloupotrebe koje sprovode izraelske vlasti u Gazi, na Zapadnoj obali, u Izraelu i drugim mestima, dokumentovane ili priznate od strane izraelskih, palestinskih i međunarodnih nevladinih organizacija, stručnjaka UN-a, Međunarodnog suda pravde, kao i u zahtevu za naloge za hapšenje koje je podneo tužilac Međunarodnog krivičnog suda.

EFJ zbog toga, kako navodi Gutjerez, ističe da bi svi ovi nemili događaji trebalo da pokrenu suspenziju Sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela, kao i sankcije EU protiv odgovornih.

„Smatramo da pasivnost 27 država članica EU prema ratnim zločinima i genocidnim akcijama koje su u toku predstavlja saučesništvo sa Izraelom. Krajnje je vreme za sankcije. Pozivamo vlade 27 država članica EU da uvedu sankcije na sastanku ministara spoljnih poslova EU sledeće nedelje. Neuspeh u uvođenju sankcija je jednak saučesništvu u tekućem genocidu”, dodao je on.

Inače, Međunarodna federacija novinara (IFJ) zabeležila je 132 slučaja ubijenih novinara od 7. oktobra - 125 palestinskih, 4 izraelska i 3 libanska novinara.

Generalni sekretar IFJ-a Entoni Belindžer kaže za sajt UNS-a da je sve što se dešava u Gazi noćna mora koja traje.

„Mi ćemo nastaviti da pomažemo i pružamo podršku našem partneru u Palestini, preko IFJ Fonda za bezbednost“, dodao je on.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi