Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sukob interesa u odlučivanju na medijskom konkursu u AP Vojvodini – Društvo novinara Vojvodine samo sebi dodelilo skoro 5 miliona dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 07. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Sukob interesa u odlučivanju na medijskom konkursu u AP Vojvodini – Društvo novinara Vojvodine samo sebi dodelilo skoro 5 miliona dinara

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama objavio je 2. jula Rešenje o raspodeli sredstava Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2024. godini.

Na ovom konkursu 4.950.000 dinara dobila je Zadruga medijskih i kulturnih stvaralaca Medijakult Novi Sad, za projekat „Video podkast: Vojvođanski razgovori“, a medij koji je naveden u Rešenju kao medij preko kojeg će biti emitovan sadržaj je „Vojvođanski novinar“.

Izdavač „Vojvođanskog novinara“ je Društvo novinara Vojvodine (DNV), registrovano na istoj adresi kao i Zadruga koja je nosilac projekta, a u komisiji koja je odlučivala o dodeli novca bila je i Biljana Ratković Njegovan, izabrana na predlog tog istog Društva novinara Vojvodine. Istovremeno, Biljana Ratković Njegovan je i opertivni urednik portala „Vojvođanski novinar“.

V.d. predsednika Zadruge, nosioca projekta, je Mladen Bulut, inače, kako stoji u impresumu potala „Vojvođanski novinar“ i jedan od novinara ovog portala. Bulut je i bivši predsednik Društva novinara Vojvodine.

Buluta ovo Društvo i dalje kandiduje kao svog predstavnika u komisije za ocenu projekata širom Srbije. Tako je Bulut ove godine, kao predstavnik DNV-a bio izabran u komisiju Ministarstva informisanja i telekomunikacija za ocenu projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina.

Ugovori medijima uručeni 15. jula

Pokrajinska sekretarka Aleksandra Ćirić Bošković je na uručenju ugovora o sufinansiranju medijskih projekata, govoreći o javnom informisanju, kako piše na sajtu Pokrajinskog sekretarijata, istakla da „pružanje podrške medijima iz manjih sredina pomaže njihovom opstanku, dok podrška medijima u razvijenim sredinama ima za cilj unapređenje institucija novinarske delatnosti kako bi blagovremeno i verodostojno informisanje o aktuelnostima u našoj zemlji, regionu i šire moglo što brže da bude realizovano“.

„Posebno je naglasila da se kroz konkursnu liniju za javno informisanje pruža podrška razvoju profesionalnih standarda i informisanja za osetljive grupe, bez koje bi teško opstali na tržištu“, piše na sajtu.

 

Sporni članovi komisije koja je odlučivala o dodeli sredstava

U radu komisije koja je odlučivala o dodeli sredstava medijima po Konkursu za proizvodnju medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u Vojvodini učestvovali su: Biljana Ratković Njegovan, profesorka na Fakultetu tehničkih nauka, na predlog Društve novinara Vojvodine, Miodrag Miljković, na predlog Društva novinara Niša i samostalno prijavljen član Branislav Sančanin.

U Rešenju o raspodeli sredstava stoji da je jedan od projekata kome je komisija odobrila sredstva za sufinansiranje u iznosu od čak 4.950.000 dinara, Zadruga medijskih i kulturnih stvaralaca Medijakult Novi Sad, za projekat „Video podkast: Vojvođanski razgovori“, a u nazivu medija na kojem će biti emitovan sadržaj navedeno je „Produkcija 'Vojvođanski novinar'“.

Portal već na svom sajtu ima rubriku „Video produkcija“ u kojoj objavljuje podkaste pod nazivom „Vojvođanski razgovori“. Produkcija kao pravno lice ne postoji u Agenciji za privredne registre.

Izdavač „Vojvođanskog novinara“ je Društvo novinara Vojvodine, na čiji je predlog imenovana i članica komisije Biljana Ratković Njegovan.

Biljana Ratković Njegovan, dodatno, je i „operativni urednik“ ovog portala.

Nakon što je pre nekoliko dana, Udruženje novinara Vojvodine i novih medija zatražilo poništenje ovog konkursa i zatražilo od Agencije za sprečavanje korupcije da obajsni da li je Ratković Njegovan u sukobu interesa, sa portala je, iz impresuma, izbrisano ime Biljane Ratković Njegovan kao operativnog urednika.

U prilog tvrdnji da je operativni urednik portala ide i činjenica da je u prijavi za člana komisije za konkurs Ministarstva informisanja i telekomunikacija za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina, navela da je „od 2018. godine do danas opertativni urednik Vojvođanskog novinara“.

U istoj prijavi navela je i da je „aktivan član Društva novinara Vojvodine“.

Inače, u ovoj komisiji Ministarstva, od pet članova, tri člana bili su predstavnici Društva novinara Vojvodine. Osim Ratković Njegovan, koja se prijavila kao samostalni kandidat, bilo je još dva člana komisije izabrana na predlog ovog udruženja – Mladen Bulut i Rada Stajić.  

 

Pokrajinski sekretarijat ne odgovara na pitanja

Na pitanja UNS-a postavljena pokrajinskoj sekretarki Ćirić Bošković i Pokrajinskom sekretarijatu, odgovore nismo dobili.

Sekretarku smo pitali:

-          Da li je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno infomrisanje i odnose sa verskim zajednicama, pri formiranju komisija uzeo u obzir da je članica komisije dr Biljana Ratković Njegovan u sukobu interesa, s obzirom na to da je izabrana na predlog Društva novinara Vojvodine, a da je operativni urednik portala Društva novinara Vojvodine (Vojvođanski novinar)?

-          Da li Biljana Ratković Njegovan, u prijavi za člana komisije navela da medij u kojem je operativni urednik učestvuje (kao medij na kojem će biti emitovan proizvedeni medijski sadržaj) na konkursu za koji se prijavljuje u komisiju?

-          Šta će Pokrajinski sekretarijat uraditi povodom ovih informacija?

 

 

Biljana Ratković Njegovan: Nisam znala da sam u sukobu interesa

Na pitanje kako komentariše to što je, na predlog Društva novinara Vojvodine, bila u komisiji u kojoj je odlučivala o projektu čiji će sadržaj biti objavljen na protalu tog istog Društva, čiji je ona i operativni urednik, Njegovan kaže da „nije znala da je u sukobu interesa i da nije bila jedini član te komisije“.

„Novac na projektu nije dodeljen Društvu novinara Vojvodine. DNV već duže vremena ne dobija novce za medijske projekte ni u gradu, ni u Pokrajini. Ovaj iznos koji spominjete je dodeljen Zadruzi medijskih i kulturnih stvaralaca“.

Na konstataciju da je kao medij u projektu naveden „Vojvođanski novinar“, Ratković Njegovan kaže: „Nemam nikakve veze sa tim. Ja sam član DNV-a, ništa drugo. Nisam operativni urednik“.

Na pitanje UNS-a zašto je onda u prijavi na konkurs Ministarstva sama navela da je operativni urednik i zbog čega je u impresumu ovog portala bilo navedeno da je urednik u trenutku kada je predložena za člana komisije i u toku rada komisije, kaže da je „sada zvala predsednika Društva i da je smenjena, odnosno da nije više urednik“.

„Nisam ni tada bila, ali nisam znala. Nikakve aktivnosti nisam imala u vezi sa tim. Nisam bila aktivna i sklonili su me sa te pozicije. Nisam jednu rečenicu napisala“, rekla je Ratković Njegovan.

Upitana ponovo da prokomentariše sukob interesa jer je odlučivala o projektu koji će se sproovoditi preko medija čiji je DNV izdavač, a ona urednik i na čiji je predlog izabrana u komisiju Njegovan je rekla da „jeste problem što sam imenovana na predlog DNV-a, a ne kao samostalni kandidat, kao na konkursu Ministarstva“, ali da „nije više operativni urednik“.

„Neprijatno mi je i ne osećam se dobro. Zdravlje mi je narušeno ovih dana kada je krenula kampanja protiv mene“, rekla je Njegovan za UNS.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi