Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  GOS počeo da naplaćuje emitovanje filmova, serija i reklama - mediji ogorčeni još jednim nametom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 07. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

GOS počeo da naplaćuje emitovanje filmova, serija i reklama - mediji ogorčeni još jednim nametom

Televizije u Srbiji ove godine prvi put su dobile fakture Glumačke organizacije Srbije (GOS) za plaćanje naknade za emitovanje audio-vizuelnih dela – filmova, serija i reklama. O novom nametu, emiteri kažu, nisu ranije obavešteni, niti su učestvovali u pregovorima o tarifama. Smatraju da su naknade visoke i da predstavljaju još jedan teret već finansijski osiromašenim medijima.

Dok iz GOS-a tvrde da su emiteri bili upoznati sa tim da će naplata početi i da su pre toga u Privrednoj komori Srbije bili održani razgovori između ove organizacije i emitera, udruženja elektronskih medija sa kojima je UNS razgovarao, kao i sami mediji koji su se obratili UNS-u, kažu da nisu učestvovali u pregovorima.

Udruženje za kreativnu industriju Privredne komore Srbije, gde su održani razgovori, potvrdilo je UNS-u da se razgovori jesu vodili, ali da dogovor o tarifi nije postignut, te da je GOS naknadno sam sastavio predlog Tarife po kojoj mediji sada plaćaju naknadu.  

Kako su naveli, u ovim, ispostaviće se neuspelim, pregovorima „učestvovali su predstavnici svih nacionalnih emitera, zatim predstavnici dva udruženja lokalnih i regionalnih emitera ComNet i Nova mreža Srbije, te i emiteri koji imaju igrani program (RTV Pink, Happy TV, Prva TV, B92, RTV Vranje, RTV Kruševac, RTV MAG, TV UNA, Udruženje ComNet, Udruženje Nova mreža Srbije)“.

GOS: Pregovori sa emiterima od prošle godine, nakande minimalne

Nikolina Vujinović, pravna zastupnica GOS-a ponavlja da su emiteri, s obzirom na održane pregovore, znali da će početi primena Zakona o autorskom i srodnim pravima u ovoj oblasti i da ne razume zašto se sada o tome priča.

Ona ističe da je naknada za emitovanje različita u odnosu na to koju frekvenciju, odnosno koju pokrivenost ima televizija, te da su naknade pojedinim medijima simbolične.

„Tarifa za lokalne medije je zaista niska, po nekoliko hiljada dinara. Nije to veliki namet. Kada zaključe ugovor sa GOS-om i plaćaju naknade na vreme, mediji mogu ostvariti  popust i do 25 odsto“, rekla je ona.

„Mislim da je važno da imaju to u vidu. Ne postoje prekršajne kazne ukoliko mediji ne plaćaju naknadu, ali bi ih u tom slučaju GOS tužio, pa bi svakako bili obavezni da plate“, pojašnjava Vujinović.

Šta je GOS i kako funkcioniše sistem naplate?

„Kao što je SOKOJ za muzičke autore, kao što je organizacija PI za pevače, kao što je OFPS za proizvođače fonograma, to je isto i GOS za glumce“, rekla je za UNS Nikolina Vujinović.

Ona pojašnjava da je GOS organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora u audio-vizuelnim delima. Osnovan je 2020. godine.  Dozvolu Zavoda za intelektualnu svojinu RS dobio je 2021. godine, a januara ove godine i „Tarifu za emitovanje“.

Zbog toga se tek sada, ističe Vujinović, GOS prvi put obratio nacionalnim i lokalnim emiterima za naplatu naknade za emitovanje filmova, serija, reklama.

„Ukoliko televizija nema program koji je u našem repertoaru, dakle, ne emituje filmove, serije, čak i reklame, oni nisu obveznici i ne plaćaju naknadu. Emiterima koji su nam dostavili izjave da uopšte ne emituju dela iz repertoara GOS-a, nismo izdavali fakture“, kaže Vujinović.

Ona ističe da su, pak, oni koji imaju ovu vrstu programa, po Zakonu dužni da plaćaju naknadu.

“Za sve ono što se emituje, bilo koja serija ili film, kako domaći, tako i strani, glumci imaju pravo da naplate naknadu i mogu je naplatiti samo preko koletktivne organizacije, odnosno GOS-a. Glumci se ne mogu emiterima javljati i individualno ostvarivati naknadu“, kaže Vujinović.

Kako pojašnjava, GOS glumcima, nakon naplate od emitera, naknadu prenosi na osnovu bilateralnih ugovora.

„Kada naplatimo novac za glumce koji se kod nas još uvek nisu prijavili, dužni smo da čuvamo ta sredstva pet godina. Njih taj novac za to vreme čeka na računu GOS-a“, rekla je Vujinović.

Naplata se određuje u odnosu na zastupljenost repertoara u ukupnom programu i ne naplaćuje se svako pojedinačno delo.

„U odnosu na to koliko je filmova, serija, reklama procentualno zastupljeno u celokupnom programu, određuje se kolika je naknada. Sistem za izračunavanje naknade je prilično kompleksan“, kaže Vujinović za UNS.

Emitere, dodaje, to što su potpisali ugovore sa stranim produkcijama i platili prava na emitovanje nekog filma ili serije, ne oslobađa obaveze da plate naknadu  za interpretaciju u okviru paušala o zastupljenosti audio-vizuelnih dela“, kaže Vujinović.


Udruženja elektronskih medija: U pregovorima nismo učestvovali, nameti neprimereni prihodima medija

Predstavnik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Saša Mirković rekao je za UNS da ova Asocijacija nije bila pozvana da učestvuje u razgovorima u vezi sa naplaćivanjem naknade za emitovanje audio-vizuelnih dela.

„Nismo bili ni na jednom sastanku sa GOS-om, pa ni u Privrednoj komori Srbije“, rekao je Mirković.

„Čak nam ni naše članice nisu ukazivale da postoji poziv za učestvovanje u bilo kakvim razgovorima sa GOS-om u vezi sa tim. Verovatno će sada kada je počela naplata i nama početi da se javljaju emiteri, kao što se i vama u UNS-u javljaju“, rekao je Mirković.

Niko od predstavnika Udruženja elektronskih medija Srbije (ComNet), koje, kako kaže zamenik predsednika Udruženja Vladan Stefanović, okuplja oko 100 televizija i 90 radio stanica, nije učestvovao u razgovorima sa GOS-om.

„Na sastanke nismo bili pozvani, moguće da je bio neko od medija koji su naši članovi, ali rukovodtvo ComNet-a nije sigurno. Poznato nam je da je bilo razgovora u sklopu Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore“, kaže Stefanović.

Od članica su, kaže on, dobili informacije o ovom problemu. GOS je, po njihovim saznanjima, prvo emiterima slao predloge ugovora, a nakon toga i fakture.

„Javljaju nam se naši članovi. To nimalo ne odgovara emiterima, ali ne odgovara ni stvarnosti u smislu da je te naknade GOS sam odredio, prema svojim internim aktima. Sve je za sada velika nepoznanica. Nisu stvarno seli sa emiterima da se dogovore, da razgovaraju i nađu model kako bi to moglo da funkcioniše“, kaže on.

Stefanović podseća da Zakon o autorskom i srodnim pravima izričito naglašava da naknade moraju biti proporcionalne prihodima koje emiteri ostvaruju upotrebom autorskih dela.

Ovo su, kaže on, proizvoljne naknade koje ne samo da nisu primerene tome, već su daleko od toga.

„Imate emitere koji pokrivaju nacionalno tržište ili tržište Beograda, a koji plaćaju nešto malo više od nekog grada koji ima 10 puta manje stanovnika. To je oblast koja je apsolutno nesređena“, kaže Stefanović.

Na konstataciju GOS-a da su naknade za lokalne emitere minimalne, odnosno da iznose nekoliko hiljada dinara, Stefanović kaže da mu se nije javio nijedan član koji je dobio tako simboličnu naknadu.

„Mnogo su to veći iznosi od simoličnih. Pomnožite tih njihovih ’nekoliko hiljada’ sa deset ili više puta. To su iznosi od 50 do 100 hiljada dinara mesečno. I to je nepodnošljivo za lokalne medije. Sve što sam čuo od članica su znatno veći iznosi od nekoliko hiljada i izazvali su veliko ogorčenje“, kaže on.

Isti scenario i za radio stanice

Iako do sada nisu dobile fakture, uskoro će, kaže Stefanović, i radio stanice sačekati isti scenario.

„I u radio stanicama imate reklame u kojima mogu biti zastupljeni glumci, tako da i one potpadaju pod ovaj zakon. GOS je u ovom prvom talasu krenuo na televizije, ali siguran sam da će se u drugom talasu okrenuti i radio stanicama jer nema razloga da to ne urade, zakon ima daje za pravo“, zaključio je on.

Udruženje za kreativnu industriju PKS: U pregovorima nije postignut sporazum, GOS sam predao predlog Tarife

Na pitanje UNS-a kada su održani sastanci predstavnika GOS-a i emitera, ko je od emitera učestvovao i koji je rezultat pregovora, iz Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije rekli su da su GOS i nacionalni i lokalni emiteri imali pregovore u nekoliko navrata u prostorijama PKS, tokom juna i jula 2023. godine.

„Kako na pregovorima nije postignut sporazum, svi emiteri su bili obavešteni da će, shodno pomenutom Zakonu, GOS predati svoj predlog tarife Zavodu za intelektualnu svojinu na donošenje konačne tarife“, naveli su UNS-u iz Privredne komore.

Oni su podsetili da Zakon o autorskom i srodnim pravima, u poglavlju 2.5.2. Pregovori i sporazum o tarifi, članovi 173 – 177, reguliše pregovore o tarifi svih organizacija za kolektivno ostvarivanje prava koje je autorizovao Zavod za intelektualnu svojinu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi