Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savet za štampu: Glas Zapadne Srbije prekršio Kodeks novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 06. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Savet za štampu: Glas Zapadne Srbije prekršio Kodeks novinara

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je juče odlučila da je portal Glas Zapadne Srbije prekršio Kodeks novinara.

Snimak sednice: Savet za štampu

Vesna Jerotijević žalila se na tekst objavljen na portalu „Glas Zapadne Srbije“ u kome su, kako je navela, iznete neistinite i netačne tvrdnje o njoj, kao i kvalifikacije kojima se vređaju njen javni status, društveni angažman i ugled.

U ovom tekstu su, odlučila je Komisija za žalbe, prekršene tačke poglavlja Istinitost izveštavanja,  Nezavisnost od pritisaka, Odgovornost novinara i Novinarska pažnja.

U tekstu piše da se Jerotijević, kao „portparolka i član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika (USPRS) donedavno navodno borila za sve prosvetne radnike ali da je sada ušla u ogoljenu politiku“. Dodaje se da bi „časno bilo da je odnela ostavku na sve funkcije u Sindikatu, pa se uključila u politiku“, ali da „to govori o njenom političkom kredibilitetu, ali i moralnim osobinama". 

Netačno je, navodi ona, da je u vreme objave teksta bila portparolka i članica Predsedništva USPRS. Ona je, dodaje u žalbi, ostavku na mesto portparola podnela mesec dana pre toga, što znači da je „Glas Zapadne Srbije“ objavio neistinitu informaciju.

„Samim tim neistinita je i tendeciozna i druga tvrdnja u tekstu vezana za dovođenje u pitanje ’mog političkog kredibiliteta i moralnih osobina’ jer sam upravo postupila časno i podnela ostavku na sve funkcije u sindikatu, pa se tek nakon toga uključila u kampanju i kandidovanje na lokalnim izborima“, navela je ona u žalbi.

Tome dodaje da je niko iz „Glasa Zapadne Srbije“ pre objavljivanja teksta nije zvao kako bi proverio informacije u vezi sa njenim angažmanom u sindikatu, iako je redakciji, kako navodi, bilo poznato da je podnela ostavku na ove funkcije. Pre objavljivanja teksta novinari GZS su kontaktirali predsedništvo Unije sindikata, koje im je dalo informaciju da ona nije funkcionerka sindikata.

U ovoj prepisci novinara „Glasa Zapadne Srbije“ sa Unijom sindikata, u koju je imala uvid, kako navodi, nigde se ne ne navodi da je ona "bez saglasnosti sindikata govorila u ime sindikata", niti da je „sindikalnu funkciju upotrebila kao govornicu sa ostvarenje svojih političkih ciljeva i promociju". Ove, kako je navela, izmišljene tvrdnje, novinari GSZ su uvrstili u tekst.

Dan posle objavljivanja teksta, na sajtu se našla i izmenjena verzija sa antrfileom, u kome se obrazlaže izmena.

Ispod teksta su, kako navodi, objavljeni i uvredljivi komentari.

Urednik portala „Glas Zapadne Srbije“ Gvozden Nikolić u odgovoru na žalbu naveo je da ovo nije prvi put da se „Komisija Saveta za štampu zloupotrebljava kao vid pritiska na medije koji ne podržavaju određene političke i politikanstke strukture i organizacije u Čačku“.

Kako kaže, tačno je „da je kao učiteljica ušla u 'ogoljenu' politiku, da je postala javna ličnost kao portparol i član predsedništva sindikata, o čemu svedoče brojni tekstovi i tv nastupi a sada i kao političar, da se kandidovala na lokalnim izborima, da je kao druga na listi postala odbornik u Skupštini Grada Čačka, da je baveći se sindikalnim radom više vremena provela na sindikalnim a sada i političkim tribinama“.

Redakcija je htela, naveo je Nikolić, da ukaže na to da neko ko vaspitava decu „ne treba da se bavi politikom“.

Predstavnica Asocijacije medija u Komisiji za žalbe Jelka Jovanović rekla je da joj smetaju tvrdnje da neko ko je u prosveti ne sme da se bavi politikom i da neko ko je član sindikata može da bude i politički angažovan.

Sam odgovor urednika da je ovo „hajka na medije koji ne podržavaju određenu političku opciju“, kako navodi predstavnica Udruženja novinara Srbije (UNS) u Komisiji za žalbe Olivera Milošević, govori o načinu na koji on percipira medije.

Predstavnica Udruženja novinara Srbije (UNS) u Komisiji za žalbe Jelena Petković rekla je da u tekstu nema nikakve razlike između činjenica, komentara i pretpostavki autora.

„Novinari imaju pravo da iznose svoje mišljenje i kritike u vezi sa nečijim političkim angažmanom, ali te činjenice moraju biti zasnovane na istinitim podacima. Kada je reč o komentarima, oni se nadovezuju na te neistinte podatke i kreiraju određenu atmosferu“, navela je ona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi