Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Na do sada raspisanim medijskim konkursima 37 lokalnih samouprava izdvojilo značajno manje novca nego lane
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 06. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Na do sada raspisanim medijskim konkursima 37 lokalnih samouprava izdvojilo značajno manje novca nego lane

Prema podacima Udruženja novinara Srbije (UNS) i Ministarstva informisanja i telekomunikacija (MIT), 37 lokalnih samouprava je na do sada raspisanim konkursima za sufinansiranje medijskih projekata izdvojilo upola ili više nego upola manje novca u odnosu na prošlu godinu.

Od ovog broja, 20 opština i gradova na do sada raspisanim konkursima izdvojilo je čak 90 odsto manje novca nego lane.

U pitanju su gradovi Pančevo, Vršac i Sombor, kao i opštine Ada, Apatin, Bajina Bašta, Bečej, Beočin, Čoka, Kosjerić, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Odžaci, Srbobran, Požega, Sremski Karlovci, Žitište, Žabalj, Kula i Pećinci.

Opština Bačka Topola je na konkursu koji je raspisala izdvojila sedam procenata u odnosu na prošlu godinu, a opština Mali Zvornik za sada je izdvojila svega devet odsto prošlogodišnjeg iznosa.

Do danas, na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata Opština Nova Crnja izdvojila je devetinu, Kučevo i Ljubovija osminu, a Opština Sečanj sedminu prošlogodišnjeg iznosa.

Grad Novi Sad, na konkursu koji je do sada raspisan, izdvojio je šestinu prošlogodišnjeg iznosa. Ipak, valja naglasiti da je ovaj grad novac koji je izvojio za medijske projekte prethodne godine dodeljivao putem više konkursa.

Među lokalnim samoupravama koje su izdvojile blizu šestine prošlogodišnjeg iznosa je i Opština Novi Bečej. 

Opštine Osečina, Krupanj i Bogatić ove godine izdvojile su četvrtinu prošlogodišnjeg budžeta za medijske projekte, dok su Grad Loznica i opštine Obrenovac i Trstenik izdvojile trećinu prošlogodišnjeg iznosa. Upola manje nego lane opredelile su opštine Mladenovac, Nova Varoš i Prijepolje.

Inače, Zakonom o javnom informisanju i medijima (ZJIM) propisano je da će odluke Saveta za štampu i Regulatornog tela za elektronske medije biti jedan od kriterijuma za bodovanje medijskih projekata i raspodelu sredstava. Neke lokalne samouprave su smanjivanjem novaca za sufinansiranje medijskih projekata, a povećavanjem iznosa za pojedinačna davanja pronašle način da zaobiđu zakon.

Ipak, valja naglasiti da su neke lokalne samouprave budžet za ovu godinu usvojile nakon izbora, dok su pre toga važile odluke o privremenom finansiranju, po kojima je i raspisan prvi konkurs. To znači da postoji mogućnost da će ovi gradovi, u skladu sa iznosom predviđenim za sufinansiranje u oblasti javnog informisanja, uskoro raspisati i nove konkurse.

Po podacima kojima raspolažu UNS i MIT, konkurse do sada nisu raspisale 32 samouprave od ukupno 167.

Podsetimo, po ZJIM, rok za raspisivanje konkursa 1. mart tekuće godine.

ZJIM predviđa i kaznene odredbe za prekršaj za odgovorno lice u organu javne vlasti ako ne raspiše javni konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi