Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo foreporter Jovan Šurdilović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 06. 2024.

Autor: UNS Izvor: UNS/D. Vidojković

Preminuo foreporter Jovan Šurdilović

Jovan Šurdilović, umetnički fotograf, fotoreporter, dokumentarista i član Udruženja novinara Srbije preminuo je u 86. godini u Nišu nakon kraće bolesti.

Osnovnu školu „Učitelj Tasa“, Gimnaziju „Stevan Sremac“ i studije istorije i geografije završio u Nišu. Radio je u Zavodu za urbanizam, Pionirskom domu "Stanko Paunović", Centru za kulturu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture, gde je i penzionisan 2004. godine.

Foto: Arhiva UNS-a

Prvu fotografiju objavio je 1959. godine na naslovnoj strani Narodnih novina. Sarađivao sa brojnim časopisima i novinama. Fotografije je objavljivao u Večernjim novostima, Politici, Filmskim novostima, Dugi, Narodnim novinama, a u Niškom vesniku je bio urednik fotografije.

Priredio je veći broj samostalnih i grupnih izložbi.

Dobitnik je nagrada „Raka Ruben“ na izložbi foto-reportera i filmskih stvaralaca pod pokroviteljstvom lista Politika, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, „Učitelj Tasa“ KPZ Niš, nagrade „Radomir Stanić“ Društva konzervatora Srbije, Zlatne značke Jugoslovenskih horskih svečanosti i nagrade Grada Niša.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi