Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Održan sastanak SRG u UNS-u: U aprilu u odnosu na mart manji broj slučajeva ugrožavanja sigurnosti novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 06. 2024.

Izvor: UNS

Održan sastanak SRG u UNS-u: U aprilu u odnosu na mart manji broj slučajeva ugrožavanja sigurnosti novinara

Članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) sastali su se danas, a domaćin je bilo Udruženje novinara Srbije (UNS).

Javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva Branko Stamenković govorio je o aktuelnim slučajevima među kojima je prijava preko mehanizma SRG za napad na novinara nedeljnika „Radar“ Vuka Cvijića, prijava napada na novinara lista "Danas" Uglješu Bokića, kao i o preduzetim radnjama u slučajevima pretnji kojima je ugrožena sigurnost predstavnicima NDNV-a Ani Lalić Hegediš i Dinku Gruhonjiću.

Na sastanku je rečeno i da je juče podignut optužni predlog protiv osobe koja je pretila Ani Lalić Hegediš.

Članovi SRG dobili su informacije iz baze koju vodi tužilaštvo i o postupcima u slučaju ugrožavanja sigurnosti novinarke „Podrinskih“ Isidore Kovačević, o prijavi novinarke iz Stare Pazove Gordane Momčilović Ilić, gde je odbačena krivična prijava, na šta ona može da se žali, kao i o predmetu koji je formiran po prijavi novinarke i urednice In media portala Verice Marinčić iz Inđije.

U aprilu je, prema tužilačkoj statistici, zabeležen manji broj prijavljenih slučajeva u odnosu na mart.

Sastanku su prisustvovali članovi SRG Branko Stamenković iz Vrhovnog javnog tužilaštva i Tatjana Vasiljević Veljković, takođe predstavnica tužilaštva, pravnik Rade Đurić i advokat Kruna Savović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Veran Matić, predstavnik ANEM-a, novinarka Ljiljana Stojanović, predstavnica Lokal presa, Bekir Dudić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Miroslav Janković iz Misije OEBS-a u Srbiji (posmatrač) i Dragana Bjelica iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

Uoči sastanka SRG Miroslav Janković, pravni savetnik za slobodu medija Misije OEBS-a u Srbiji, predao je UNS-u 300 pres prsluka namenjenih članovima udruženja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi