Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Mladenovac: Mediji ostali bez novca za projekte jer „nema dovoljno za sve“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 05. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Mladenovac: Mediji ostali bez novca za projekte jer „nema dovoljno za sve“

Gradska opština Mladenovac poništila je 14. maja konkurs za projektno sufinansiranje medija zato što je, kako piše u Rešenju, na konkurs pristiglo 15 urednih i blagovremenih prijava sa ukupno traženim iznosom budžeta od više od 10 miliona dinara, dok ova beogradska opština na raspolaganju ima samo 2 miliona.

Za predložene projekte prijavljene na konkurs GO Mladenovac podnosioci traže 10.536.300 dinara, navodi se u Rešenju.

“To, uzimajući u obzir raspoloživa sredstva od 2.000.000 dinara, evidentno proizvodi zaključak o nedostatku sredstava za sufinansiranje projekata”, piše u Rešenju Gradske opštine Mladenovac.

Na pozive UNS-a da razjasne koji su planovi GO Mladenovac u vezi medijskim konkursom, u GO Mladenovac nisu želeli da odgovore. 

Inače, prošle godine ova gradska opština je za projektno sufinansiranje medija izdvojila 4 miliona dinara.

Podsetimo, Mladenovac je konkurs raspisao 29. februara ove godine, a 2.000.000 dinara za medijske projekte predviđena su na osnovu Odluke o privremenom finansiranju GO Mladenovac za period januar-mart.

Kako se i nakon marta, a do danas, na teritoriji Grada Beograda nisu konstituisali stalni organi jer su ponovljeni izbori zakazani za drugi jun, u toku sporvođenja konkursa GO Mladenovac donela je novu Odluku o privremenom finansiranju, za period januar – jun 2024. godine. I u ovoj Odluci za projektno sufinansiranje medija opredeljeno je dva miliona dinara.

Podsetimo, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, lokalne samouprave imaju obavezu da konkurse za projektno sufinansiranje medija raspišu do 1. marta tekuće godine.

U slučaju da konkurs bude poništen, lokalna samouprava ima rok od mesec dana da raspiše novi.

Zakonski rok od mesec dana za raspisivanje novog konkursa ističe sredinom juna, a Odluka o privremenom sufinansiranju važi do kraja tog meseca, što znači da će ova beogradska opština, ukoliko raspiše novi konkurs, ili raspisati novi sa istim iznosom od dva miliona, ili će doneti novu Odluku o privremenom finansiranju i povećati ovaj iznos. 

Apel Ministarstva informisanja i telekomunikacija

Podsetimo, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) je dan pre poništenja konkursa u Mladenovcu, 13. maja, u svom saopštenju navelo da je po konstituisanju resornog Ministarstva u aktuelnom sazivu izvršena analiza sprovođenja javnih medijskih konkursa na celokupnoj teritoriji Republike Srbije.

„Utvrđeno je da su Republika, pokrajina i 114 jedinica lokalne samouprave postupile u skladu sa zakonom, dok to nisu učinile 42 jedinice lokalne samouprave“, naveo je MIT.

S tim u vezi, Ministarstvo je ukazalo na to da određene jedinice lokalne samouprave, poput Beograda, nisu imale osnova da u zakonskom roku raspišu javne konkurse u oblasti javnog informisanja imajući u vidu to da su se prethodnih meseci, a neke od njih još uvek, nalazile u režimu privremenog finansiranja. 

„Sagledavajući u celosti trenutnu situaciju, Ministarstvo je uputilo dopise svim jedinicama lokalne samouprave koje se nalaze u režimu redovnog finansiranja, a koje do sada nisu raspisale javne konkurse u oblasti javnog informisanja, da to učine bez odlaganja i o svom postupanju obaveste Ministarstvo“, navelo je Ministarstvo.

 

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

20.05.

2024.

anonymous [neregistrovani] u 14:00

Komisija

Kako se priča u novinarskim krugovima pravi razlog je komisija, jer su prva tri člana na bodovnoj listi nezavinsni stručnjaci kod kojih ne bi prošle želje opštinara da se sredstva podele kome oni žele. Mislim da je mladenovačka opština prekršila pravilnik i u delu koji se odnosi na objavljivanje bodovne liste i prijava na konkurs za komisiju, što je još jedno kršenje Zakona. Podrška kolegama u Mladenovcu koji po svemu sudeći do jeseni neće dobiti sredstva sa sufinansiranje.

Odgovori
pon

20.05.

2024.

anonymous [neregistrovani] u 13:55

nečuveno

Jedinstveni slučaj u Srbiji da neko poništi konkurs jer su mediji zbirno tražili više od opredeljenog i namenjenog iznosa. Ovo je skandalozno i nezakonito jer da ima pravni osnov svi konkursi pa i onaj kod ministarstva gde aplicira stotine medija bi se poništio iz navedenog aljakov razloga.
Ako je 15 medija uredno apliciralo i verovatno 10 novinara za komisiju, ovo je nepoštovanje i njihovog truda i vremena, posebno što će ponovo morati da odvoje vreme za podnošenje dokumentacije i pisanje predloga projekta. Ministarstvo pod hitno da formira tim koji će pratiti kršenje Zakona i da poveća kazne za odgovorna lica, jer ako se ovako nastavi i pravilnik i Zakon o javnom informisanju gubi smisao ako ga tumači svaka lokalna samouprava kako njoj odgovara.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi