Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Išarano spomen-obeležje Đoku Vještici vraćeno u prvobitno stanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 04. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Išarano spomen-obeležje Đoku Vještici vraćeno u prvobitno stanje

Spomen-obeležje novinaru i jednom od osnivača Studija B Đoku Vještici, koje je obnovljeno u novembru prošle godine, nedavno je ponovo oštećeno, tako što je ime poznatog novinara precrtano. Domar Udruženja novinara Srbije (UNS) Milovan Agatonović Aga danas je, uz podršku kolega iz UNS-a, uklonio tragove boje sa ovog spomen-obeležja na platou kod Beograđanke.

„Cenio sam Đoka Vješticu i sve što je uradio za Beograd. Drago mi je da je spomenik vraćen u prvobitno stanje“, rekao je Milovan Agatonović Aga za sajt UNS-a.

Inače, spomen-obeležje novinaru i jednom od osnivača Studija B Đoku Vještici polomljeno je u decembru 2019. godine i stajalo je oštećeno sve do novembra prošle godine. Tada je, na godišnjicu njegove smrti postavljeno obnovljeno spomen-obeležje, i to nakon što su Udruženje novinara Srbije (UNS), Studio B i Nova S, pokrenuli medijsku akciju za obnovu ovog spomen-obeležja.

Početkom avgusta UNS se obratio Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda kada će oštećeno spomen-obležje biti obnovljnjeno. Iz Zavoda su tada odgovorili da će „predlog za sanaciju navedenog spomenika biti razmotren u narednom periodu“.

Dve nedelje kasnije na pitanje da li je predlog za sanaciju razmotren, UNS je dobio odgovor od Zavoda da obnova spomen-obeležja nije ušla u program Hitnih intervencija na spomenicima za 2024. godinu. UNS se zatim obratio predsedniku privremenog organa Beograda Aleksandru Šapiću, iz čijeg kabineta je Udruženju odgovoreno da će oštećeno spomen-obeležje biti obnovljeno za nekoliko nedelja, što je i učinjeno.

Inače, spomen-obeležje Đoku Vještici otkriveno je 1. aprila 2012. godine na platou koji je tada dobio njegovo ime, a polomljeno je u decembru 2019. godine. Ovog meseca ponovo je oštećeno, tako što je ime Đoka Vještice precrtano, a njegov lik išaran.

Tako je stajalo sve dok Agatonović nije vratio spomen-obeležje u prvobitno stanje.

O Đoku Vještici…

Novinar Đoko Vještica bio je „glas Beograđana“. Borio se za lepšu životnu sredinu, organizovao humanitarne akcije i pokretao brojne inicijative za uređenje Beograda i zelenih površina u glavnom gradu.

Rođen je 9. maja 1939. godine u selu Otrić u opštini Gračac (Hrvatska). Novinarsku karijeru započeo je u listu „Borba“, a zajedno sa kolegama iz ovog lista je 1970. godine osnovao Radio Studio B.

UNS mu je 1976. godine dodelio nagradu „Svetozar Marković“, a 2005. godine Nagradu za životno delo.

Preminuo je 18. novembra 2008. godine.

Nagradu za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ UNS je ustanovio tri godine nakon njegove smrti. Dodeljuje se za medijske sadržaje koji pokreću i motivišu pojedince i javnost na humanitarne akcije, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje i podstiču solidarnost i uzajamnost. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi