Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Privremeni organ Grada Beograda nije prihvatio inicijativu da Tomislav Peternek bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 04. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Privremeni organ Grada Beograda nije prihvatio inicijativu da Tomislav Peternek bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Iako su predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja u Privremenom organu Grada Beograda podneli inicijativu da se poznati fotograf Tomislav Peternek sahrani u Aleji zaslužnih građana, predstavnici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije nisu je prihvatili, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Član Privremenog organa Grada Beograda iz koalicije Srbija protiv nasilja prof. dr Vladimir Obradović tražio je, kako kaže za sajt UNS-a, da se ovom tačkom dopuni dnevni red sednice.

Dobrica Veselinović i on su, kako dodaje, glasali za to da ova inicijativa bude uvrštena kao dopuna dnevnog reda, dok su predstavnik Socijalističke partije Srbije Nikola Nikodijević, kao i članovi Srpske napredne stranke u ovom Organu Aleksandar Mirković i predsednik Aleksandar Šapić bili uzdržani, pa ona nije uvrštena u dnevni red.

„Prema Šapićevom obrazloženju, postoji dokument kojim je propisano ko može biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Gospodin Peternek, prema njegovom tumačenju, ne ispunjava kriterijume po tom dokumentu da bude sahranjen na ovom mestu. Dakle, odluka nije lična ili da neko ceni da li treba ili ne treba, već, kako je rekao, nije u skladu sa pravilima“, dodao je Obradović.

Ko može biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana regulisano je Odlukom o uređivanju groblja i sahranjivanju, u kojoj piše da na ovom mestu može biti sahranjena osoba „koja je u toku života dobila najviši stepen odlikovanja Republike Srbije, ona koje je stekla zvanje akademika Srpske akademije nauka i umetnosti i lice kome je dodeljeno zvanje počasni građanin Beograda“.

U ovoj Odluci, ipak, piše i da „gradonačelnik Grada Beograda može odlučiti da i drugo lice može biti sahranjeno u Aleji zaslužnih građana, koje je u toku života bilo istaknuto u oblasti u kojoj je delovalo“.

Inače, ćerka Tomislava Peterneka,  Olja, na komemoraciji svom ocu istakla je da je on imao želju da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Tomislav Peternek je istaknuti srpski fotograf i dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, a njegove fotografije objavljivane su u najznačajnijim svetskim listovima. UNS-ovu Nagradu za životno delo dobio je 1991. godine.

Novinskom fotografijom počeo je da se bavi od 1957. godine, radeći kao fotoreporter u kragujevačkom listu „Svetlost“. Dve godine kasnije, preselio se u Beograd i počeo da radi u "Borbi", a 1962. godine postao je urednik fotografije u listu "Mladost".

Pored toga, radio je i u "Jugoslovenskoj reviji", "Ekonomskoj politici", NIN-u, ali i kao dopisnik velikih foto-agencija među kojima su Rojters, Istlajt, Kontrast i druge.

UNS je danas pitao Aleksandra Šapića zbog čega inicijativa da Tomislav Peternek bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana nije uvrštena u dnevni red i podsetila ga da u Odluci o uređivanju groblja i sahranjivanju (član 36, stav 3) piše da gradonačelnik Grada Beograda može odlučiti da u Aleji zaslužnih građana može biti sahranjeno i lice koje je u toku života bilo istaknuto u oblasti u kojoj je delovalo.  Odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi