Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS: U prva tri meseca 33 slučaja ugrožavanja novinara i medija, jedan manje nego lane
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 04. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

UNS: U prva tri meseca 33 slučaja ugrožavanja novinara i medija, jedan manje nego lane

Udruženje novinara Srbije (UNS) je u prva tri meseca 2024. godine zabeležilo 33 slučaja ugrožavanja novinara i medija, dok je u istom periodu prošle godine evidentiralo 34 ovakva slučaja. Ako se uzme u obzir da je prošle i pretprošle godine evidentirano gotovo dvostruko više pretnji, pritisaka, ometanja rada i napada nego 2021. godine, jasno je da se ovaj negativan trend nastavlja.

U prva tri meseca ove godine zabeležen je jednak broj pretnji kao i prošle za isti period - 10, a ove godine su zbog pretnji reagovale i međunarodne novinarske i medijske organizacije.  Najčešći oblik ugrožavanja slobode medija u ovom periodu bilo je onemogućavanje rada, te je zabeleženo 15 takvih slučajeva, što je za šest više nego prošle godine. Osim toga, zabeleženi su i napad na imovinu medijske kuće, kada su RTV M iz Knjaževca presečeni kablovi, kao i pokušaj preuzimanja profila novinarke Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) koja je istraživala rad kol centra koji se vezuje za vladajuću partiju.

Prošle godine u prva tri meseca na novinarskom zadatku napadnute su dve novinarske ekipe, a ove godine UNS je zabeležio jedan ovakav napad.

Novinarku portala „In medija“ iz Inđije Vericu Marinčić fizički je sa zadatka odgurao pripadnik obezbeđenja u zgradi Opštine. Marinčić je izveštavala sa protesta meštana Čortanovaca zbog ukidanja železničke stanice, a u zgradu Opštine Inđija je ušla da bi ispratila sastanak zvaničnika Inđije i mesnih zajednica Čortanovci i Beška.

„Videla sam da su u zgradu opštine ušli neki novinari i krenula sam i ja. Zvonila sam i obezbeđenje je otvorilo. Rekla sam da sam novinarka i da sam došla da izveštavam sa sastanka i pustili su me u zgradu“, rekla je ona za UNS.

Tada ju je, kako kaže, u hodniku video šef kabineta predsednika opštine koji joj je rekao da napusti zgradu jer nema akreditaciju. Odgovorila je da joj akreditacija nije potrebna za tu vrstu događaja i da su druge kolege nenajavljeno ušle.

Pripadnik obezbeđenja ju je tada uhvatio za ruku i gurao, kako bi je izbacio iz zgrade.

„Uhvatio me je čvrsto za nadlakticu i stegao ne bih li ispustila telefon iz ruke. Naravno, nisam htela da dam telefon, a on mi ga je oteo. Odlučila sam da viknem da bi me svi čuli. Koleginica iz N1 je videla incident i snimila ga. Pripadnik obezbeđenja je tada ustuknuo“, navela je ona.

U međuvremenu je, dodaje, dala izjavu policiji i prijavila incident. UNS je ovaj fizički napad na novinarku osudio i tražio da vinovnik bude kažnjen.

Najviše pretnji novosadskim novinarima

Novinari su se u martu često suočavali i sa pretnjama. Izveštavajući o protestu građana koji podržavaju Novosađanku Anu Mihaljicu, čije je troje dece, odlukom nadležnih organa, bilo izmešteno iz primarne porodice, novinarske ekipe doživele su verbalno nasilje i ometanje rada. Reporterki Televizije Tanjug žena, koja se predstavila kao advokat Ane Mihaljice, prekinula je uključenje u program, rekavši „da će novinari koji lažu videti svoje“.

Istovremeno, vređani su i fotoreporter agencije Tanjug i dopisnica Kurir televizije. Prozivke novinara portala „021.rs“ Žarka Bogosavljevića i ove redakcije UNS je takođe evidentirao. Novinarka N1 TV Ksenija Pavkov je nakon izveštavanja sa ovog skupa dobila pretnje u kojima se navodi „da će biti zaklana“, „da će joj biti polomljene kosti“, kao i brojne uvrede. Poručeno joj je „da saučestvuje u zločinu“ i „da je treba šikanirati na svakom koraku“.

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić Hegediš dobila je pretnje smrću dan nakon gostovanja na televiziji Nova S, gde je komentarisala izgradnju crkve blizu Štranda u Novom Sadu. Tada je rekla „da se pita da li je mesto jednom sakralnom objektu na ulazu u kupalište, gde se ljudi šetaju u kupaćim i japankama“.

Nakon toga, Lalić su na privatni i poslovni telefon stigle brojne preteće poruke, među kojima je i pretnja da će „biti zaklana u centru Novog Sada“. Pretnje smrću dobio je i programski direktor ovog udruženja Dinko Gruhonjić, kada je objavljen video sa isečcima iz njegovog učešća na tribini festivala Rebedu u Dubrovniku prošle godine. Grafit sa pretećom porukom osvanuo je 21. marta u ulazu zgrade u kojoj živi, a u poruci je napisano "Dinko-Šakiću za večni dom si spreman", dok je u potpisu pisalo "Srpska Vojvodina". Iako su građani grafit prekrečili, ponovo se novi pojavio na zgradi dan kasnije.

Kako su naveli iz NDNV-a, do sada su podnete četiri krivične prijave zbog pretnji Lalić Hegediš i Gruhonjiću.

Gruhonjić je naglasio da u ovom slučaju koristi sve procedure uspostavljene u okviru SRG i da razume značaj saradnje sa institucijama.

Novinarki Gordani Momčilović Ilić iz Stare Pazove je, posle prikupljanja podataka od opštinskih institucija o zakonitosti postavljanja objekta za ugostiteljstvo na zelenoj površini parka u ovom mestu, pretila supruga jednog od vlasnika.

Osmani diskriminisala srpske medije

U martu je predsednica Kosova Vjosa Osmani dvaput onemogućavala rad novinarima srpskih redakcija. Početkom marta, većini medija koji izveštavaju na srpskom jeziku nije dozvoljeno da prate njen sastanak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Dve nedelje kasnije, ekipi Medija centra Čaglavica  nije dozvoljeno da prati sastanak i konferenciju za novinare Vjose Osmani i pomoćnika sekretara Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i poslove sporoveđenja zakona SAD Toda Robinsona. Službenik iz kabineta Vjose Osmani je na ulazu u predsedništvo, bez želje da sasluša novinarku i snimatelja Medija centra Čaglavica Sanju Đokić i Nebojšu Đokića, ponavljao na albanskom “akreditimi, akreditimi”, misleći na to da su im potrebne akrediacije, i pokazivao prstom da napuste zgradu, što su i uradili.

Iz Medija centra Čaglavica kažu da svaki put kada su pokušaju da preuzmu akreditacije u predsedništvu Kosova, dobiju odgovor da službenik koji ih izdaje nije prisutan.

UNS je sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) oba puta pozvao Osmani da ne diskriminiše novinare medija na srpskom jeziku, a dan kasnije novinari Medija centra Čaglavica dobili su svoje novinarske akreditacije.

Predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić započeo je u 2024. godini praksu odbijanja da novinarima televizija Nova S i N1 odgovara na pitanja.

„Nekih sedam dana pre izbora, čini mi se, prekinuo sam komunikaciju sa vašim medijem i nemam nameru da je nastavljam. Niste, prosto, niste dorasli ili ja nisam dorastao vama. Moguće. Ne znam. Ali, najbolje bi bilo da mi tu komunikaciju na najlepši mogući način prekinemo. Neće vama niko braniti. Možete da dođete gde hoćete, ali neću vam davati materijala da možete da predstavljate realnost kako hoćete“, rekao je Šapić na konferenciji za novinare, održanoj 27. januara.

Iako su mu novinari televizija N1 i Nova S nekoliko puta nakon toga postavili pitanja nakon toga, Šapić je svakog puta odbijao da odgovori, a u martu im je rekao i da vode antisrpsku politiku. UNS je reagovao i pozvao Šapića da ne krši Zakon o javnom informisanju i medijima, diskriminišući novinare ove medijske kuće.

Novinari su pored pretnji dobijali i brojne uvrede. Kantautor Vlado Georgijev je napisao pretnje, kletve i uvrede novinarima dnevnog lista „Danas“, izražavajući nezadovoljstvo pisanjem portala "Danas.rs", jer je teroristički napad u Moskvi u prvim tekstovima koji su objavljeni ovim povodom označen kao “pucnjava“.

“Dabogda vas rak pojeo. Sram vas bilo, zapaliti vas treba koliko 'Danas” i "Ko kupi 'Danas' ruke mu otpale, sram da vas bude dok je svijeta i vijeka. Sram vas bilo životinje antisrpske. Gorili u sopstvenoj vatri. Ustaše obične, to ste…", napisao je on na Tviteru.

Presečeni kablovi na krovu zgrade RTV M

Kako je za UNS rekao vlasnik RTV M Milan Petrović, u feburaru su presečeni kablovi na krovu zgrade iz koje se emituje program "RTV M".

„Nepoznata osoba je bila na krovu zgrade, kome samo određeni imaju pristup i ključ i presekla telekomunikacione kablove. Oštećene kablove primetili su stanari zgrade i slučaj je prijavljen policiji. Policijski službenici, a kasnije i inspektori i tehničari su izvršili uviđaj“, rekao je Petrović.

On je istakao da „očekuje zvaničan izveštaj policije, a ujedno podseća da ovo nije prvi put da se desio napad njihov medij“.

Program RTV M bio je zbog toga četiri dana u prekidu.

U prva tri meseca ove godine zabeležen je i pokušaj hakovanja Instagram profila novinarke Ivane Milosavljević, koja se pred izbore istražujući uključila u rad kol centra Srpske napredne stranke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi