Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Profesionalni fotoaparat ukraden na protestu ispred beogradske skupštine vraćen vlasniku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 03. 2024.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Profesionalni fotoaparat ukraden na protestu ispred beogradske skupštine vraćen vlasniku

Pronela se vest među fotoreporterima ubrzo pošto je jedan od njih 24. decembra prošle godine na protestu pred Skupštinom grada Beograda morao da ostavi svoju kameru na zemlji, iza policijskog kordona, da je ona na kraju „dobila noge“.

Nema mnogo takvih aparata u Srbiji, a ovaj, do kog nije mogao da se probije njegov vlasnik nekako je spao sa ramena i ostao na kaldrmi kada su žandarmi u posebnoj opremi za rasturanje demonstracija krenuli u intervenciju.

To je bio sedmi dan protesta na poziv koalicije „Srbija protiv nasilja“ sa zahtevom da se ponište izbori održani 17. decembra.

Naš kolega je morao ubrzo da se pomeri sa mesta odakle je video kameru. Ipak, uspeo je da drugim aparatom koji je imao kod sebe fotografiše onu koja je ispala, a nalazila se tik uz noge policijskog kordona, pred samim ulazom u gradsku skupštinu.

Za deset minuta, napravio je skoro ceo krug, uspeo da dođe iza mesta na kom je bio kordon ali fotoaparata nije bilo.

„Pogledao sam sve okolne travnjake i žbunja, pitao policajce jesu li videli fotoaparat, ali bez uspeha“, ispričao nam je kolega.

Isprva je verovao da je aparat neko od policajaca sklonio na sigurno, dok ne prođe intervencija.

UNS je nestanak fotoaparata prijavio policiji kroz mehanizam Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG), a naš kolega podneo je ubrzo krivičnu prijavu u policiji Stari grad, koja je teritorijalno nadležna .

Policija je proveravala i posle nekog vremena potvrdila UNS-u da fotoaparat nije kod njih, ali da inspektori postupaju po prijavi.

Preokret nastaje kada kolege iz Bosne i Hercegovine obaveštavaju našeg fotoreportera da se u onlajn oglasima prodaje kamera koja bi mogla biti njegova. Ispostavilo se da jeste jer je fotografija kojom se pohvalio oglašivač lepo prikazala i jedinstveni serijski broj.

UNS je ponovo alarmirao policiju u okviru SRG,  dok su se za povrat ukradenog aparata zauzele i kolege iz Republike Srpske.

Posle dva meseca od krađe fotoaparat je vraćen vlasniku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi