Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Više od polovine lokalnih samouprava prekoračilo rok za raspisivanje medijskih konkursa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 03. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Više od polovine lokalnih samouprava prekoračilo rok za raspisivanje medijskih konkursa

Iako su, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, svi gradovi i opštine dužni da konkurs za sufinansiranje medijskih projekata raspišu do 1. marta, to je učinila samo 61 jedinica lokalne samouprave. To znači da 106 jedinica lokalne samouprave trenutno krši Zakon, uzevši u obzir da se ova odredba ne odnosi na 10 lokalnih samouprava na Kosovu i Metohiji.

U tri opštine je do sada raspisan konkurs nakon isteka roka.

 

Osim lokalnih samouprava, konkurse su do 1. marta, prema Zakonu, morali da raspišu Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Pokrajinski sekretarijat AP Vojvodina za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Pokrajinski sekretarijat je konkurs za sufinansiranje medijskih projekata raspisao 28. februara, dok je Ministarstvo to učinilo 29. februara.

Podsetimo, prethodnim Zakonom o javnom informisanju i medijima nije bio propisan rok za raspisivanje konkursa u tekućoj godini.

Radna grupa koja je učestvovala u izradi aktuelnog Zakona odredila je najpre da rok za raspisivanje konkursa bude 31. januar. U toku javnih rasprava o Nacrtu, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović zaključio je da je ovaj rok kratak, te je Zakonom koji je sada na snazi propisano „da je organ koji raspisuje konkurs dužan je da ga raspiše najkasnije do 1. marta za tekuću godinu“.

Inače, Zakonom je propisano i da će organ koji u predviđenom roku ne raspiše konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog inforisanja biti kažnjen novčanom kaznom od 50 do 150 hiljada dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi