Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Saši Radulović, Tomislavu Brkiću i Miodragu Lazareviću uručene nagrade nedeljnika „Reč naroda“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 01. 2024.

Autor: UNS/Reč naroda Izvor: UNS/Reč naroda

Saši Radulović, Tomislavu Brkiću i Miodragu Lazareviću uručene nagrade nedeljnika „Reč naroda“

Novinarki Saši Radulović je za kratku novinarsku priču „Panj“ uručena prva nagrada „Milivoje Mića Ilić“ koju dodeljuje nedeljnik „Reč naroda“.

Žiri koji je odlučivao o nagradi naveo je da je priča  „Panj“ zadovoljila sve elemente kratke priče, a uz to pružila aktuelnost trenutka, odnosno stalne borbe za lagodnijim životom u inostranstvu i mira porodičnog doma u Srbiji.

„Priča ’Panj’ u čitaocu izaziva niz emocija, navodeći ga na razmišljanje“, navodi se u obrazloženju žirija.

Drugu nagradu dobila je priča „Hajduk ostao bez lubenice“ Tomislava Đokića iz Paraćina, a treću „Zlato“ Miodraga Lazarevića iz Požarevca.

Priča „Hajduk ostao bez lubenice“ , kako je obrazloženo, vraća nas u daleku prošlost u vreme hajduka, a odlikuje je „vezanost“ za požarevački kraj. Uz potrebne elemente kratke priče, kako navodi žiri, priča sadrži narodni humor i satiru.

Trećenagrađeni Miodrag Lazarević u priči „Zlato“ na vispren način dočarao je pohlepu savremenog čoveka, a priču o iskopavanju zlata aktuelizovao ekološkim problemom.

Još dve priče zavredele su pažnju žirija, pohvaljene su i biće objavljene u nedeljniku  „Reč naroda“. Reč je o pričama Dušana Mijajlovića Adskog iz Niša i Nikice Banića iz Inđije.

Žiri su činile glavna urednica Tatjana Rokvić, novinarka Milena Perišić i nekadašnja glavna urednica nedeljnika Svetlana Evkovski. One su pročitale tridesetak priča koje su pristigle na konkurs.

Novčane nagrade i diplome nagrađenim piscima koji su prisustvovali događaju uručila je direktorka Andrijana Maksimović.

Prvi broj novina „Reč naroda“ iz štampe je izašao 20. januara 1945. i ovaj datum se obeležava dvostruko: kad dan medijske kuće i krsna slava. Do danas se pred čitaocima našlo ravno 3822 broja ovog nedeljnika koji prati i beleži dešavanja sa teritorije braničevskog okruga.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi