Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Humanitarne novinarske akcije i priče koje su siromašnima i bolesnima ulepšale Božić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 01. 2024.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Humanitarne novinarske akcije i priče koje su siromašnima i bolesnima ulepšale Božić

Božić je praznik koji nas iznova podseća da je dobrota najveća vrednost, a humanost najviši ideal, i da, kako je pisao Čarls Dikens, niko na ovom svetu nije beskoristan ako olakša teret drugome. Novinari se ukazivanjem na probleme u društvu, ali i toplim ljudskim pričama i humanitarnim akcijama, iznova bore da svet bude bolje mesto za sve i da teret olakšaju svima.

UNS je izdvojio neke od brojnih humanitarnih medijskih akcija novinara u 2023. godini koje pokazuju da najlepše novinarske priče nastaju iz želje da se nekome pomogne.

Novinarke Jelena Jorgačević Kisić i Jelena Spasić su novinarskim izveštavanjem omogućile da beskućnik Rade Drini, koji je bolovao od raka pluća, a nije imao mogućnost da se leči, bude zbrinut u bolnici. 

Najpre je novinarka nedeljnika „Vreme" Jelena Jorgačević napisala tekst o Radetu Driniju , a zatim joj se pridružila i koleginica Jelena Spasić iz „Kurira“, pa su zajedno, uz pomoć tekstova koje su objavile u „Kuriru“ i „Vremenu“  pokrenule medijsku akciju koja je doprinela tome da Rade Drini poslednje dane, umesto na hladnom betonu provede u bolničkoj postelji i da napusti ovaj svet dostojanstveno. 

Borba koju su novinarke vodile je poput Dikensovih knjiga pokazala koliko je siromaštvo teško, ali i koliko smo važni jedni drugima kada ono „zakuca na vrata“. Ovaj poduhvat žiri UNS-a nagradio je priznanjem za novinarsku humanost „Đoko Vještica“.

Obolelima od raka je svojim reportažama podršku pružila i novinarka Radio Beograda 2 Arijana Handan. Dokumentarnom reportažom ukazala je na značaj doniranja kose devojčicama koje su je izgubile nakon hemoterapije i pokazala kako možemo pružiti podršku tim devojčicama. 

„Dobar dan, ja sam Marija. Donela sam svoju kosu. Ošišala sam se zato što neke devojčice idu na terapiju i može da im opadne kosa. Htela sam da isečem svoju kosu i da je dam devojčici koja je nema“, rekla je devojčica Marija koja je donirala kosu udruženju „Zajedno sa decom“. 

I sama Arijana Handan krenula je putem ove, kako ju je nazvala, „male vile“ i donirala svoju kosu pomenutom udruženju, a njen postupak i reportaža motivisali su druge devojke, devojčice i žene da učine isto.  Njena reportaža o čistoti dečjeg srca, ljubavi i pružanju pomoći najmlađima, dobila je diplomu na Internacionalnom festivalu reportaže INTERFER.

Na festivalu INTERFER, 3. nagradu je dobila i novinarka Mirjana Čvorić Gubelić.  Ona je pokrenula akciju rekonstrukcije porodične kuće devojke Ane Popović koja je odrastala u hraniteljskoj porodici, sa majkom i slepom bakom. Živela je u kući bez vode, struje i poda.

Čvorić je najpre napravila TV prilog o teškim uslovima u kojima živi za TV Eksploziv, a zatim pokrenula akciju rekonstrukcije njene porodične kuće. Tako je Ana za praznik dobila novi porodični dom.

Od ljubavi prema čoveku neodvojiva je ljubav prema životnoj sredini, a to je pokazala Ruža Helać i ekipa „Zelenih patrola“. Nepoštovanje zakona u oblasti životne sredine nanelo je štetu zdravlju najsiromašnijih građana. 

„Ekipa zelenih patrola“ je iznova izveštavala o ovim problemima i bila glas tih građana. Epizode ove emisije u 2023. godini kao epilog su imale akcije i rešenja koja su donosila bolji kvalitet života ovih ljudi na marginama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi