Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS objavio informator o autorskim pravima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 12. 2023.

Autor: A. N. Izvor: UNS

UNS objavio informator o autorskim pravima

Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je informator „Zaštiti svoja i poštuj tuđa autorska prava“ u kome definiše osnovne pojmove iz domena autorskih prava, osvrće se na zakonsku regulativu, daje smernice novinarima kako da od neovlašćenog preuzimanja zaštite medijski sadržaj koji su kreirali, kao i kako da sami poštuju tuđa autorska prava.

Kršenje autorskih prava ubraja se u teže povrede Kodeksa novinara Srbije, te se zbog toga jedan deo informatora odnosi i na samoregulaciju.

Na kraju informatora su preporuke koje upućuju novinare i medijske kuće šta treba da preduzmu da bi zaštitili svoja autorska prava.

Osim kako da zaštite autorska prava, UNS upućuje novinare i kako da ispoštuju tuđa prava i kada se radi o tekstu, ali i kada su u pitanju fotografije.

UNS u informatoru ukazuje i na izazove u eri veštačke inteligencije, kao i na pitanje „Ko je autor sadržaja koji je uz komande čoveka generisala veštačka inteligencija?“

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi