Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Oprečni stavovi treba li novinari da najave dolazak na biračka mesta u nedelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 12. 2023.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Oprečni stavovi treba li novinari da najave dolazak na biračka mesta u nedelju

Da li novinari, fotografi i novinarske ekipe treba da najavljuju svoj dolazak na biračka mesta u nedelju, 17 decembra, kako bi snimili, fotografisali odnosno izveštavali o izborima, pitanje je na koje nadležni za to nemaju jedinstveni odgovor.

Naime, Udruženju novinara Srbije (UNS) obratile su se koleginice i kolege sa nedoumicama na koji način novinari i novinarske ekipe mogu da prate izborni dan, šta smeju, a šta nije dozvoljeno da snimaju i fotografišu na biračkim mestima, kao i da li je za to potrebna prethodna najava.

Informacije koje je UNS dobio su različite. Dok Priručnik RIK-a navodi da je najava obavezna, lokalni odbori, odnosno izborne komisije su nesigurni i nejedinstveni u stavu – u nekima najave nisu potrebne, drugi upućuju na Republičku izbornu komisiju (RIK), dok treći kažu da je najava potrebna.

UNS je najpre ova pitanja postavio Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), ali zvanični odgovor nismo dobili.

Rečeno nam je samo da će danas u toku dana RIK objaviti saopštenje o rasporedu i satnici konferencija RIK-a u izbornom danu, u kom će biti i deo posvećen medijskom izveštavanju, odnosno informacija kako mediji mogu izveštavati sa biračkih mesta. To saopštenje do trenutka objavljivanja ovog teksta nije stiglo.

Kako smo, ipak, nezvanično saznali, novinari će moći da izveštavaju bez najave, a ukoliko budu imali problema, mogu se pozvati na saopštenje RIK-a čiju objavu očekujemo.

U Priručniku RIK-a najava obavezna, lokalni birački odbori bez jedinstvenog stava

U Priručniku za rad biračkih odbora iz 2023. godine koji je objavio RIK navodi se da “predstavnici medija mogu doći na biračko mesto da bi pripremili izveštaj o toku glasanja, uz prethodnu najavu lokalnoj izbornoj komisiji ili koordinatoru RIK-a, i mimo toga se ne smeju zadržavati na biračkom mestu”.

Ipak, ni u ovom Priručniku, niti nekom drugom, ne navodi se koje podatke treba dostaviti lokalnim odborima, kao ni u kom roku.

UNS je pozvao nekoliko lokalnih biračkih odbora i upitao da li se i kako novinari mogu prijaviti za izveštavanje, ali smo dobili različite odgovore.

U pojedinim lokalnim odborima UNS-u su rekli da nemaju saznanja o tome, te da ova pitanja postavimo RIK-u.

U drugim, pak, kažu da nije potrebna najava, već da se novinarske ekipe mogu pojaviti samo sa svojim novinarskim legitimacijama.

Potrebno je, kažu na primer u Obrenovcu, da se jave predsedniku izborne komisije i pokažu legitimaciju.

“Novinari koji dođu, treba da se jave, legitimišu i biće im omogućeno da uđu i kratko snime prilike na biračkom mestu. Oni se ne smeju tu zadržavati, ometati glasanje, niti snimati poverljive podatke”, kaže predsednik biračkog odbora u ovoj beogradskoj opštini Viktor Stojković.

Isto su nam potvrdili i u Leskovcu.

U Pančevu i Negotinu opet, kažu da se u ovim mestima ne održavaju lokalni izbori, pa ova pitanja moramo uputiti RIK-u.

Kako kaže predsednik pančevačke izborne komisije Milan Balčin, sve dok izbori nisu na lokalu, za sve, pa i eventualnu registraciju medija, nadležan je RIK.

U Negotinu su rekli da “misle da je registracija obavezna, ali da mediji treba da se najave RIK-u jer su u pitanju republički izbori”.

U Kraljevu opet drugačije - navode da je potrebno i da ekipe najave mejlom da je medij zainteresovan da medijski isprati izborni dan.

Ranijih godina, dodaju u Kraljevu, RIK je lokalnim komisijama dostavljao obrazac za akreditaciju medija, ali je to ove godine izostalo. Niko im u RIK-u, kaže predsednica ove izborne komisije Danijela Majstorović, na pitanje šta da rade nije dao konkretan odgovor. 

Ona je UNS-u rekla da su u dogovoru sa lokalnim medijima odlučili da medij pošalje mejlom najavu da će izveštavati sa biračkih mesta. Dodaje, ipak, da niko neće praviti problem i ako neko ko nije ranije najavljen, dođe da izveštava.

U beogradskoj opštini Voždovac, u izbornoj komisiji rekli su UNS-u da je najava neophodna, te da se zainteresovani mediji mogu njima javiti telefonom i najaviti dolazak na biračko mesto, ili se obratiti direktno RIK-u.

Crta – prijavite se da biste se obezbedili

U pravnom timu Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) koji se već godinama bavi posmatranjem izbora na nacionalnom i lokalnom nivou, kažu da novinarima savetuju da se prijave lokalnim izbornim komisijama, kako je propisano Priručnikom RIK-a, kako bi bili sigurni da će im medijsko praćenje izbora, odnosno izveštavanje, snimanje ili fotografisanje biti omogućeno.

„Novinari mogu snimati i fotografisati, ali tako da ne ugrožavaju tajnost glasanja. Ne bi smeli da snimaju glasače iza paravana, izvode iz biračkih spiskova u kojima se vide podaci građana i slično. Znači, ne smeju da narušavaju sam proces glasanja“, rekli su UNS-u u pravnom timu Crte.

Birače, kako kažu, smeju snimati i fotografisati, osim na samom biračkom mestu, dok glasaju.

„Svakako se novinarske ekipe moraju obratiti predstavnicima komisije na biračkom mestu i oni će ih uputiti u ono što je dozvoljeno ili ne“.

Predsednik Izvršnog odbora UNS-a i glavni i odgovorni urednik RTV Kanala M iz Paraćina Slobodan Radičević kaže za UNS da će se njegova redakcija „svakako pisanim putem obratiti gradskim i opštinskim biračkim odborima“, te da to savetuje i drugima.

„Poslaćemo informaciju da ćemo toga dana intenzivno pratiti, na terenu koji pokrivamo, tok izbora i posetiti nekoliko biračkih mesta kako bi izveštavali o toku izbornog dana, te da će se ekipe na licu mesta svakako obratiti i predsednicima biračkih odbora“, kaže Radičević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi