Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sećanje na ratnog reportera Dušana Tepšića: Spomen čuva uspomene
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 11. 2023.

Izvor: UNS

Sećanje na ratnog reportera Dušana Tepšića: Spomen čuva uspomene

U Obudovcu kod Šamca danas je obeležena 31. godišnjica od smrti Dušana Tepšića, novinara Radija Petrova gora iz Vrginmosta i ratnog reportera TV Beograd, na mestu gde je poginuo 1992. godine.

Tepšić je nekoliko meseci pre smrti izabran za zamenika ministra informisanja u Vladi Republike Srpske Krajine.

Sećanje na Dušana, pored Boračke organizacije, baštine njegovi prijatelji i kolege, među kojima i Udruženje novinara Srbije (UNS).

Danas su u Obudovcu, Boračka organizacija RS, predvođena Radovanom Zoranovićem i UNS, koje je predstavljao Vladimir Mitrić, dopisnik „Večernjih novosti“ iz Podrinja, Republike Srpske i BiH, položili cveće i zapalili sveće kod spomen obeležja posvećenog Tepšiću i palim borcima tog dela Republike Srpske.

Vladimir Mitrić rekao je da je Dušan Tepšić bio veliki novinar, reporter, sjajan čovek i rodoljub.

- Izveštavao je iz najtežih borbi za probijanje koridora i povezivanje Krajine sa drugim delom RS. Slao je sjajne priloge, neposredna svedočanstva te borbe. Ali, 22. novembra 1992. godine, kada je koridor uveliko bio probijen, neprijatelj je dejstvovao po takozvanim „džepovima“ koridora i od granate je smrtno stradao mladi, tada tridesetogodišnji, novinar. Dušan je krenuo ka Beogradu da pošalje izveštaje sa ratišta - rekao je Mitrić.

On je podsetio da niko nije odgovarao za ovaj zločin, “a nema na vidiku ni da će neko odgovarati”.

- Neki ljudi pokupili su njegove kasete i veći deo dali u ruke baš onima čija ga je granata usmrtila u centru Obudovca pre 31 godine. Ako se i to ne utvrdi onda će to biti duplo ubistvo našeg dragog kolege, što svi zajedno ne bismo smeli da dozvolimo - dodao je on.

Mitrić je naglasio da je jutros u crkvi manastira Tavna, otac, arhimandrit Lazar Kršić, služio pomen Dušanu Tepšiću.

Predsednik Boračke organizacije Šamca Radovan Zoranović, ratni komandant bataljona iz Obudovca, rekao je da je Dušan povezao Posavce i Krajišnike, ne samo svojim radom, nego svojim delima.

- Dušan je izdanak generacije koja je stvorila Republiku Srpsku, ono čime možemo da se ponosimo. Ona je delo i tvorevina naših ruku, i zato uvek moramo da je čuvamo i branimo - rekao je Zoranović.

Predsednik mesne Boračke organizacije Obudovca Petko Bijelić rekao je da su svi počastvovani što je podignuto spomen-obeležje Dušanu Tepšiću u mestu gde je poginuo.

- Dušan je stradao od granate ispaljene iz Županje, iz susedne Hrtvatske - rekao je Bijelić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi