Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinar i publicista Tomislav Šimunović biće sahranjen danas u Apatinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 10. 2023.

Autor: UNS/Radio Dunav Izvor: UNS

Novinar i publicista Tomislav Šimunović biće sahranjen danas u Apatinu

Posle duge i teške bolesti, pet dana pre svog 67. rođendana, preminuo je Tomislav Šimunović, apatinski hroničar, novinar, publicista i član Udruženja novinara Srbije.

Tomislav Šimunović

Tomislav Šimunović je rođen u Magliću 1956. godine. Nakon završene osnovne škole i gimnazije u Apatinu, studirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. 

Jedan je od osnivača i urednik apatinskog časopisa za nauku i kulturu Ister. Stručne radove objavljivao je i u časopisu na mađarskom Bácsország (Subotica), Godišnjaku Gradskog muzeja Sombor i u nemačkom časopisu Apatiner Heimatblätter (Straubing).

Od 1985. godine,  u apatinskom „Glas komune“ objavljivao je tekstove o istoriji ovog grada, a serijal „Apatinski letopis“ i „Milenijum Apatina“ objavljivan je u „Novom Glasu komune“ od 2009. do 2013. godine. Njegovi tekstovi objavljivani su i na portalu Radio Dunava, u rubrici Razotkrivanje Apatina. 

Autor je i knjiga „Apatinski alasi“ (1995.), „Novi susreti sa apatinskim alasima“ (2003.), „Tragom apatinskih zanatlija“ (2010.), monografije „Banja Junaković Apatin, 1979-2015”. 

Bio je i koautor više knjiga, a njegovi stručni radovi iz oblasti arheologije, etnologije, istorije umetnosti i istorije publikovani su u zbornicima i časopisima u zemlji i inostranstvu.

Za dugogodišnje aktivnosti i postignute rezultate na polju istraživanja kulturno-istorijske baštine Apatina nagrađen je 2013. godine najznačajnijim opštinskim priznanjem, nagradom „24. oktobar“.

Bio je redovan član Matice srpske, Sveslovenskog književnog društva, Udruženja novinara Srbije, Srpskog arheološkog društva, predsednik Istorijskog i prirodnjačkog društva Ister i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Reka“ Apatin.

Šimunovićeva knjiga "Apatinski alasi" nalazi se u fondu Kongresne biblioteke u Vašingtonu.

Tomislav Šimunović biće sahranjen u petak, 27. oktobra u 15 časova na gradskom groblju u Apatinu.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

31.10.

2023.

Ђорђе Вукмировић [neregistrovani] u 00:00

Најдубљи наклон

Непоновљив посвећеник, врхунски креативац и изузетно честит човек. Најдубљи наклон, пријатељу!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi