Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Od odluka Saveta za štampu zavisiće dodela novca na medijskim konkursima svim štampanim i onlajn medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 10. 2023.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Od odluka Saveta za štampu zavisiće dodela novca na medijskim konkursima svim štampanim i onlajn medijima

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je za Udruženje novinara Srbije (UNS) da su osnivači Saveta razgovarali sa predstavnicima Vlade o izmenama člana 24 Nacrta zakona o javnom informisanju, te da veruje da je postignuta saglasnost da se zakonom predvidi da se, pri oceni medijskih projekata, odluke Saveta odnose na sve štampane i onlajn medije.

„Pronašli smo rešenje koje je prihvatljivo, a koje je u osnovi isto kao ono koje sada postoji u Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa i koje je i bilo predlog Radne grupe za izradu Zakona“, rekla je Novaković.

Novaković kaže da veruje da je nakon razgovora sa predstavnicima Vlade postignuta saglasnost da se odrednica „koji su prihvatili njegovu (Saveta za štampu, prim.nov.) punu nadležnost“ izbaci.

Podsetimo, u Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, u članu 24 predloženo je da se pri oceni medijskih projekata, za štampane i onlajn medije u obzir uzimaju odluke samoregulatornog tela, Saveta za štampu, o tome da li je medij koji je konkurisao u prethodnoj godini prekršio Kodeks novinara Srbije.

Ovaj podatak odnosio bi se, po Nacrtu, samo na one medije koji prihvataju nadležnost Saveta.

Ovakvim rešenjem bi praktično u povlašćenom položaju bili mediji koji nadležnost Saveta ne prihvataju, dok bi izdavačima medija koji prihvataju nadležnost Saveta za štampu, eventualno kršenje Kodeksa novinara donosilo negativne poene kod dodele javnog novca za proizvodnju medijskog sadržaja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi