Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Protest novinara Radio Televizije Vojvodine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 01. 2013.

Izvor: RTV

Protest novinara Radio Televizije Vojvodine

Radio Televizija Vojvodine upozorila je u svom saopštenju medijima na to da se tekstom o Javnom servisu Vojvodine u listu „Pečat“ otvoreno koristi govor mržnje koji podseća na dobro poznatu nacionalističku histeriju 90-ih godina. Saopštenje RTV-a prenosimo u celosti.

"U tekstu autora Miodraga Zarkovića tvrdi se da su u rukovodstvu RTV-a antisrspski jurišnici i osvedočeni srbomrsci. 

Uz tu i druge uvrede tekst  obiluje klevetama i fabrikovanim informacijana na račun autora i menadžmenta RTV-a, kao i predsednika NDNV-a Dinka Gruhonjića.  

Ilustracija stava kojim „Pečat“ na javnu scenu vraća govor mržnje i šovinistički mrak 90- tih je završni deo teksta : “ Na osnovu uvida u nacionalnu pripadnost većine rukovodilaca, od kojih su neki pomenuti u tekstu, ali i na osnovu uvida u program novosadske TV teško je izbeći da iza tog zločina stoji razgoropađeni hrvatski lobi”. RTV skreće pažnju državnim instutucijama na to da takve kavlifikacije mogu ozbiljno da ugroze rad pokrajisnkog javnog servisa ali I bezbednost zaposlenih zato što se ponovo prebrojavaju nacionalna krvna zrnca novinara kao kada je na čelu novosadske TV bio sadašnji direktor I glavni urednik „Pečata“ Milorad Vučelić.

RTV proizvodi program I na devet jezika nacionalnih zajednica, tako da samo možemo da pretpostavimo kako se oni osećaju posle podsećanja na vreme bujanja pogubne nacionalne histerije. RTV će zbog ovog teksta tužiti “Pečat”, a nadležne državne institucije pozivamo da reaguju i odlučno zaustave ponovno širenje govora mržnje u Srbiji", stoji u saopštenju RTV-a.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

19.01.

2013.

Miroslav Vislavski [neregistrovani] u 14:37

unsinfo@uns.org.rs

Jedan je problem o kome govorite u svom saopštenju koji upozorava na međunacionalne odnose. To je naravno dobar razlog da se odgovori na suštinu problema. A suština tog problema je pitanje da li ima istine u optužbama oko "uvezenih" novinara i rukovodilaca RTV, njihovih plata i korišćenja novca poreskih obveznika, eventualnih zloupotreba (koliko je "zaposlenih" koji ne rade, a dobijaju platu) i uloge čelnika jednog od novinarskih udruženja koje se samozove "nezavisnim" (ali ne kaže od koga)... Ako je uvećan broj zaposlenih u javnom servisu koji je inače sa mnoštvom prekobrojnih, ako je gledanost na nivou (oko) 1 %, ako privilegiju da u njemu rade imaju samo takozvani "demokratski" kadrovi, ako nisu raspoloženi da prihvate i emituju program privatne produkcije besplatno (za koju autor uzgred dobija najviše priznanje USNS), a nemaju sličnu produkciju, bestraga im kuća! Imate gospodo u javnom servisu RTV pravo da reagujete na ujede ili insinuacije koje kvare međunacionalne odnose, ali imate i odgovornost i obavezu da objasnite istinitost navoda u predmetnom tekstu u "Pečatu"

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi