Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Protest NUNS-a zbog teksta u nedeljniku Pečat
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 01. 2013.

Protest NUNS-a zbog teksta u nedeljniku Pečat

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je povodom teksta "Di su naši TV novci" koji je nedeljnik "Pečat" danas objavio. Saopštenje NUNS-a prenosimo u celosti:

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje povodom teksta „Da li su naši TV novci“ objavljenom u najnovijem broju nedeljnika Pečat, zbog propagiranja govora mržnje.

Potpisnik teksta Miodrag Zarković, inače stalni tv komentator Pečata, izrekao je u jezive nacionalističke vrede na račun rukovodilaca, urednika i novinara Radio televizije Vojvodine.

Jezikom devedesetih koji nedeljnik Pečat svesrdno neguje, „novopridošli rukovodioci“ Informativnog programa RTV se označavaju kao „sve sami antisrpski jurišnici“. U tekstu kojim se ne analizira kvalitet programa RTV, tvrdi se da je vojvođanski javni servis „od jula 2011. potpuno u rukama protivsrpskih kadrova, čija je ostrašćena mržnja prema naciji u čijoj državi žive i deluju bespogovorno dokazana“.

"Na meti ove nacionalističke poternice su Sanda Savić, Danica Vučenić i Dinko Gruhonjić, ugledni medijski profesionalci i dobitnici prestižnih novinarskih nagrada.  Autor ovog komentara mržnje na kraju otkriva i motiv svog fanatičnog besa: „Na osnovu uvida u nacionalnu pripadnost većine rukovodilaca RTV-a...teško je izbeći zaključak da iza tog zločina stoji razgoropađeni hrvatski lobi“.

NUNS ocenjuje da je ovaj tekst objavljen sa ciljem da se diskvalifikuju pojedinci koji značajno doprinose programskom unapređenju i izgradnji Radio televizije Vojvodine u javni servis svih građana, nezavisno od njihovog nacionalnog, verskog, ideološkog ili političkog opredeljenja.  

"Ovakvim nacionalističkim pamfletima podstiču se ultradesničarske organizacije koje poslednjih meseci sistematski prave spiskove nepodobnih medija i organizacija, optužujući ih za navodnu antisrpsku delatnost. Time se u Srbiji ponovo stvara klima podela na “patriote” i “izdajnike” kakvu smo imali tokom devedesetih, kada su ljudi koji su imali drugačije mišljenje bili izloženi bespoštednoj harangi", stoji u saoštenju NUNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi