Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Brajović: UNS i dalje smatra da treba da postoji obaveza lokalnih samouprava da izdvajaju određeni procenat budžeta za medijske projekte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 09. 2023.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Brajović: UNS i dalje smatra da treba da postoji obaveza lokalnih samouprava da izdvajaju određeni procenat budžeta za medijske projekte

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović predložio je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima u Nišu da se Zakonom propiše da lokalne samouprave izdvajaju određeni procenat budžeta za sufinansiranje medijskih projekata.

"Još kada je UNS predlagao da to bude deo Medijske strategije, odgovor je bio da bi to bilo nametanje neustavnih rešenja lokalnim samoupravama. Međutim, Članom 16 Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, propisano je da se za narodne poslanike i odbornike odvaja 0,105 odsto poreskih prihoda Republike, Pokrajine i lokalne samouprave za njihovu aktivnost. Može tako da se propiše i iznos koji bi bio garancija da mediji, na osnovu kvaliteta, mogu da računaju i na finansiranje medijskog sadržaja", rekao je Brajović.

Podsetimo, UNS je pre devet godina pokrenuo i akciju "Gradovi i opštine prijatelji medija" u okviru koje je tražio da svaka lokalna samouprava izdvoji bar 2 odsto sredstava iz budžeta za medije.

Brajović je na javnoj raspravi rekao i da je UNS još kada je donošen Zakon o javnom informisanju i medijima 2014. godine pitao šta je garancija da će neko raspisati konkurs. Te garancije, kako je rekao, nismo dobili devet godina, iako je profesionalni i socijalni položaj medija gori nego što je bio.

„Najzad je Nacrtom Zakona predviđeno da postoji obaveza organa da raspiše konkurs do 31. januara, pod pretnjom kazne za prekršaj“, rekao je Brajović.

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

22.09.

2023.

anonimni anonymous [neregistrovani] u 14:13

Mora bajko

Ma, da prodamo mi sve to. Recimo... Kopernikusu!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi