Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  CASE: Ove godine više od 250 SLAP tužbi protiv novinara i aktivista
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 08. 2023.

Autor: A.N/EFJ Izvor: UNS/EFJ

CASE: Ove godine više od 250 SLAP tužbi protiv novinara i aktivista

Evropska koalicija protiv SLAP tužbi (CASE) zabeležila je više od 250 slučajeva SLAP tužbi u Evropi. Kao zemlje u kojima su slučajevi SLAP tužbi najbrojniji i najproblematičniji, ova koalicija izdvojila je Hrvatsku, Grčku, Tursku, Gruziju, Maltu, Francusku i Veliku Britaniju.

Većina tužbi koje je zabeležila CASE koalicija zasniva se na nacionalnim zakonima o kleveti ili sličnim odredbama o uvredi ili časti, a među najčešćim metama bili su novinari i urednici. Ovakve tužbe su se, naveli su iz CASE, najčešće pokretale protiv pojedinaca, kojima je, kako dodaju, najneophodnija podrška različitih organizacija i udruženja.  U bazi je zabeleženo i nekoliko slučajeva iz Srbije.

Srednja vrednost odštete bila je 15.150 evra.

SLAP tužbe su, ističu iz ove koalcije, najčešće pokretale osobe koje su na pozicijama moći, različita preduzeća i političari.

Moćnici ovu vrstu sporova, kako se navodi u izveštaju, najčešće pokreću zbog akcija ili publikacija o korupciji, vladi, poslovanju i pitanjima životne sredine.

Iako podaci u izveštaju prikazuju prirodu SLAP tužbi, njime nisu identifikovani svi slučajevi i mogući razlozi SLAP tužbi.

„Ovaj istraživački izveštaj služi kao podsticaj za debatu o potrebi za snažnim anti-SLAP zakonodavstvom“, navode iz CASE.

Prvi izveštaj ove vrste objavljen je u martu 2022. godine.

CASE koalicija osnovana je 2019. godine i od tada radi na analizi SLAP slučajeva širom Evrope.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

24.08.

2023.

Bata [neregistrovani] u 15:13

Slap ttužbe

U Srbiji ima mnogo više slap tužbi, ja sam žrtva više desetina takvih tužbi. Na mene se okomila BIA, kada sam otkrio kako peru pare stečene u trgovini narkoticima i načine na koje reketiraju privrednike, Stanko Krstin, Novi Sad

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi