Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dve godine bez odgovora da li je novinar Zdravko Dragaš nestao ili preminuo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 08. 2023.

Autor: A.Ničić Izvor: UNS

Dve godine bez odgovora da li je novinar Zdravko Dragaš nestao ili preminuo

Okolnosti nestanka novinara Zdravka Dragaša već dve godine su nerazjašnjene, a mesec dana nakon što su prijatelji i rodbina izgubili kontakt sa njim, u stanu u Sopotu u kome je Dragaš živeo, pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da su njegovi. Ovo telo je sahranjeno kao NN lice jer Više javno tužilaštvo još nije utvrdilo da li se zaista radi o Dragašu.

Prošle godine je pronađena osoba sahranjena kao NN lice na groblju Zbeg na Zrenjaninskom putu. Još uvek je, kako dodaje Dragašev prijatelj i advokat u penziji Branislav Matijašević, moguće utvrditi da li su pronađeni posmrtni ostaci zaista Dragaševi, ali je potrebno da se uzme DNK uzorak od pokojne majke koja je sahranjena na groblju Orlovača.

Njegova sestra od tetke Biljana Leontijević kaže za sajt UNS-a da su pre oko godinu i po dana u policijskoj stanici u Sopotu uzeli njen DNK uzorak, kako bi se utvrdilo da li su ona i preminula osoba u srodstvu, odnosno, da li su pronađeni posmrtni ostaci Dragaševi. Najpre je, kako dodaje, bilo predviđeno da DNK uzorak uzmu od njene majke, kao od jedinog bližeg živog srodnika, ali je ona u međuvremenu preminula.

„Inspektor iz policijske stanice u Sopotu me je obavestio o svemu što se desilo. Otišla sam kod tužioca koji je rekao da je jedina mogućnost rađenje DNK analize. Ponudila sam da uzorak bude uzet od moje majke, jer je mu je bila bliži rod nego ja. Iz policijske stanice su me zvali četiri meseca kasnije, kada je moja majka preminula. Tada je uzorak uzet od mene, a o rezultatima analize me nisu ni obavestili “, rekla je Leontijević.

O ishodu DNK analize je, kako kaže, saznala od Dragaševog prijatelja Branislava Matijaševića.

Rezultati su, kako je rekao Matijašević za sajt UNS-a, pokazali da postoji verovatnoća 1:8  da su u pitanju Dragaševi ostaci, ali da je to nedovoljno da bi se sa sigurnošću reklo da je pronađeno telo Dragaševo.

Matijašević kaže da je nakon ovih rezultata Višem javnom tužilaštvu nekoliko puta slao zahtev da izda nalog za DNK analizu kojom bi preko uzorka sa posmrtnih ostataka Dragaševih roditelja bilo utvrđeno da li su zaista pronađeni njegovi posmrtni ostaci.

„Više puta sam pitao VJT šta se dešava, na šta bi mi oni uvek poručili da ću dobiti odgovor. U Tužilaštvu je njegova sestra od tetke saznala da mi ne mogu odgovoriti jer nisam u krugu ljudi koji imaju pravo da učestvuju u krivičnom postupku“, dodao je Matijašević za sajt UNS-a.

Nije kasno da se utvrdi da li je pronađeno Dragaševo telo

„Još uvek je moguće utvrditi da li se radi o Zdravku. Cilj mi je da se mom prijatelju organizuje sahrana i da njegovi posmrtni ostaci budu sahranjeni u porodičnu grobnicu na Orlovači“, istakao je Matijašević.

O pronađenim posmrtnim ostacima u Dragaševom stanu saznao je od policije.

„Zdravko i ja smo se poslednji put čuli oktobra 2021. godine. Tada je rekao da će me nazvati i da očekuje neke hitne pozive. Zbog toga ga nisam zvao mesec dana. Kada sam video da nešto nije u redu, pronašao sam broj telefona njegove prve komšinice i zamolio je da proveri gde je. Ona je rekla da ga dva meseca nije videla i da mu je poštansko sanduče prepuno“, priča Matijašević za UNS.

Komšije su, kako kaže, pozvale policiju, koja je pronašla telo u njegovom stanu novembra 2021. godine. O tome je kasnije, kaže Matijašević, i on obavešten. Na njegovu inicijativu je, kako kaže, u Institutu za sudsku medicinu rađena obdukcija.

„Oni su otprilike posle četiri meseca saopštili rezultate obdukcije. Navodno se čekalo na rezultate toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u njegovom telu bilo nekih otrova. Došli su do zaključka da uopšte ne mogu da utvrde da li je telo Zdravkovo, ali da smrt preminulog lica nije uzrokovana trovanjem“, dodao je Matijašević.

Iz tužilaštva ni on ni Leontijevićeva nisu dobili nikakve nove informacije.

Ko je Zdravko Dragaš?

Novinar i član Udruženja novinara Srbije (UNS) Zdravko Dragaš rođen je 1950. godine u Medaku u Hrvatskoj, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je politikologiju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Novinarsku karijeru započeo je 1992. godine u listu „Privredni pregled“, za koji je napisao više od 1000 tekstova iz svih oblasti privrede. Bio je urednik rubrike Ekonomija u dnevnom listu „Danas“, za koji je pisao o međunarodnim finansijama i kretanjima na berzama.

„Voleo je da se našali da nije dovoljno stručan da bi njegovo mišljenje bilo bitno, ali da ima sreće da se bavi temama koje izučava mali broj ljudi“, rekao je Matijašević.

Ni radijsko novinarstvo mu nije bilo strano, jer je više godina bio novinar i na Radiju Jugoslavija.

Živeo je sam nakon što mu je majka preminula 2018. godine. Nestao je krajem 2021. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi