Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  EFJ izrazio zabrinutost zbog zabrane novinarki Svetlani Vukmirović da uđe i izveštava sa Kosova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 08. 2023.

Izvor: EFJ, UNS

EFJ izrazio zabrinutost zbog zabrane novinarki Svetlani Vukmirović da uđe i izveštava sa Kosova

Evropska federacija novinara (EFJ) izrazila je juče zabrinutost zbog slučaja novinarke Radio-televizije Srbije Svetlane Vukmirović kojoj je od 2021. godine zabranjeno da uđe na Kosovo i nesmetano obavlja svoj posao.

„EFJ se pridružuje svojim podružnicama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, kao i organizacijama civilnog društva (ECPMF, CPJ, FPU, OBCT) u pisanju kosovskim vlastima kako bi izrazili zabrinutost  zbog slučaja novinarke Svetlane Vukmirović, kojoj je od 2018. godine u više navrata odbijen ulazak na Kosovo i onemogućeno obavljanje posla“, navodi se u saopštenju EFJ-a.

Oni podsećaju da se „najnoviji slučaj dogodio 1. maja, kada je Vukmirovićevoj, koja radi za Radio-televiziju Srbije, ponovo zabranjen ulazak na teritoriju Kosova uz obrazloženje da se smatra pretnjom po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodni odnose“.

„U tri pisma upućena Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu spoljnih poslova i Ombudsmanu, pozivamo na objašnjenje zašto je novinarki odbijen ulazak i tražimo da nadležni obezbede da se potpisani sporazumi između Srbije i Kosova, koji podrazumevaju slobodu kretanja, poštuju bez izuzetka“, navodi se u saopštenju.

Tri pisma koja su novinarske i organizacije civilnog društva poslale vlastima na Kosovu možete pogledati u prilogu.

Podsetimo, Udruženje novinara Srbije (UNS) poslalo je prethodno predsednici Evropske federacije novinara (EFJ) Maji Sever, kao i međunarodnim novinarskim organizacijama pismo u kojem ih obaveštava o slučaju novinarke RTS-a Svetlane Vukmirović.

UNS ih je u pismima zamolio za podršku i reakciju, kako bismo koleginici Vukmirović pomogli da ubuduće slobodno obavlja svoj posao.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi