Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  EFJ traži oslobađanje turskog novinara Janardaga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 06. 2023.

Autor: A.M Izvor: UNS/EFJ

EFJ traži oslobađanje turskog novinara Janardaga

Evropska federacija novinara (EFJ) saopštila je danas da traži oslobađanje glavnog urednika i novinara turske televizije TELE 1 Merdana Janardaga, koji je uhapšen juče nakon što je govorio u emisiji ove televizije o zatvorenom lideru Kurdistanske radničke partije Abdulahu Odželanu.

„Tražimo hitno oslobađanje novinara Merdana Janardaga, koji je samo radio svoj posao komentarišući državnu cenzuru Abdulaha Odželana u Turskoj, rekla je predsednica EFJ – a Maja Sever, a preneo je EFJ.

U potpunosti delimo njegova osećanja, izjavila je Sever i dodala da je njegovo zatvaranje čin represije i zastrašivanja.

„To nije samo kršenje slobode štampe, već ozbiljan napad na slobodu izražavanja i pravo građana Turske da budu informisani, dodala je Sever.

EFJ je u tekstu naveo da je Janardag optužen za „veličanje zločina“ i propagandu terorističke organizacije, nakon komentara koje je izneo o Odželanu, tokom programa koji je 20. juna emitovan na televiziji TELE 1.

U skladu za zahtevom tužioca, sud u Istanbulu je Janardagu odredio pritvor zbog „propagandnog zločina“, piše u tekstu EFJ.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi