Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ratel traži duži rok za odgovor SOS kanalu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 12. 2012.

Ratel traži duži rok za odgovor SOS kanalu

Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) zatražila je duži rok za odgovor SOS kanalu na zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja.



SOS kanal tuži Ratel za štetu koju je pretrpeo zbog toga što mu  je na Javnom konkursu Ratel dodelio neispravnu frekvenciju.

Koristeći pravo po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, SOS kanal je tražio od Ratela da mu dostavi sledeća dokumenta:

- Zapisnike sa sednica UO na kojima je doneta odluka da se SOS kanalu ne zameni neispravan kanal, kao i zapisnike sa sednica UO na kojima je UO doneo odluke da ne prihvati predlog Suda i SOS kanala da se spor reši dogovorom.

-  Ugovor o radu direktora Milana Jankovića, kao i rešenje o njegovom imenovanju na mesto izvršnog direktora, i ovlašćenje da može da zastupa Ratel i potpisuje dozvole  za radio stanice i  ugovore sa emiterima.

- Ugovor o zakupu satelita koji je potpisao Janković sa komanijom “Intelsat” na iznos od 12.859.217.92 dolara, koji ističe 2012. godine.

- Ugovor o zakupu poslovnog prostora sa firmom “Faring” potpisan 12. 10. 2006.  godine, na period do 2016. godine, po mesečnoj ceni od 57.590 eura plus PDV.

-  Odluku Vlade Srbije kojom se zabranjuje  Ratelu da kupi zgradu u Višnjićevoj 8. 

-  Pismenu ostavku predsednika UO Radunovića, koja je 10. juna 2010. godine zavedena na pisarnici Skupštine Srbije.

- Statut Ratela koji je potpisao Radunović 27. jula 2010. godine, mesec i po dana kasnije od kada je podneo ostavku na mesto predsednika UO.

- Odluku UO da sve javne nabavke može da vrši direktor Janković, bez saglasnosti UO Ratela.

SOS kanal je zahtev dostavio Ratelu 29. 11. 2012. godine, a članom 16. Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja precizira se da je rok za dostavljanje traženih podataka 15 dana.

Međutim, sedmog decembra iz Ratela je SOS-u stigao odgovor u kome se navodi da će SOS kanal zbog obimnosti i kompleksnosti podnetog zahteva, o posedovanju traženih informacija koje je naveo, biti obavešten u  roku predviđenom članom 16, stav 3. Po ovom članu, rok za dostavljanje podataka je do 40 dana.

SOS kanal ističe da Ratel u odgovoru nije naveo koji su opravdani razlozi za nedostavljanje traženih podataka, na šta ga Zakon obavezuje.

„Kao i prethodnih pet godina koliko se vodi spor, i u ovom slučaju bahati rukovodioci Ratela pokušavaju  da izigraju zakon, jer je za pribavljanje  dokumenatacije koju je SOS kanal tražio potreban ,maksimalno, jedan dan s obzirom na to da se radi o dokumentima koji se nalaze u arhivi Ratela“, kažu u SOS-u.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi