Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS se pridružio inicijativi Evropske federacije novinara o zabrani špijuniranja novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 06. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

UNS se pridružio inicijativi Evropske federacije novinara o zabrani špijuniranja novinara

Savet Evropske unije (SEU) prihvatio je Evropski akt o slobodi medija (EMFA), zakon kojim se propisuje i da je nadzor nad novinarima dozvoljen u slučajevima kada se sumnja da je ugrožena nacionalna bezbednost pojedinih država. Udruženje novinara Srbije (UNS) pridružilo se inicijativi Evropske federacije novinara (EFJ) i zajedno sa još 64 članice ove organizacije uputilo je SEU otvoreno pismo kojim se izražava zabrinutost zbog ovog izuzetka.

Iako je cilj EMFA bio da se zaštite novinari i njihovi izvori od nadzora i političkog uplitanja, članom četiri Nacrta Evropskog akta o slobodi medija, kako se navodi u otvorenom pismu, ne samo da se pravi izuzetak od zabrane razvijanja špijunskog softvera koji bi naneo štetu novinarima, već se i proširuje lista krivičnih dela zbog kojih se dozvoljava da se novinari nadziru.

Na ovaj način, Zakonom se eliminišu pravne garancije za zaštitu novinara od primene špijunskog softvera od strane države.

Zato članice EFJ-a, među kojima je i UNS, traže da se ukloni ovaj izuzetak iz zakona, kao i da se ograniči lista krivičnih dela koja dozvoljavaju represivne mere prema novinarima i izvorima informacija. Ove novinarske organizacije zahtevaju i jake pravne garancije za zaštitu i poštovanje slobodnog i nezavisnog rada novinara.

Međutim, početkom meseca Francuska je predložila da se odredbe ovog zakona koje se odnose na nadzor ne primenjuju u izuzetnim slučajevima koji se odnose na nacionalnu bezbednost.

„Takav izuzetak učinio bi da prvobitno pružena zaštita postane prazna ljuštura. Njime se zanemaruje praksa Suda pravde Evropske unije (CJEU), koja jasno stavlja do znanja da zaštita nacionalne bezbednosti ne može učiniti pravni okvir EU neprimenljivim i ne oslobađa države članice od obaveze da se pridržavaju vladavine prava“, navode iz EFJ-a, povodom usvajanja ovog zakona.

EFJ dodaje da ove odredbe doprinose zastrašivanju uzbunjivača i drugih relevantnih izvora informacija i otvaraju vrata zloupotrebama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi