Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Jovanu Njegoviću Drndaku uručena nagrada Fotokluba Zagreb
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 06. 2023.

Autor: Alisa Junuzović/UNS Izvor: UNS

Jovanu Njegoviću Drndaku uručena nagrada Fotokluba Zagreb

Član UNS-a i urednik fotografije u listu Zrenjanin Jovanu Njegović Drndak dobitnik je nagrade Foto-kluba Zagreb. Nagrada mu je uručena na dan Grada Zagreba.

Od 300 fotografija pristiglih na konkurs prva nagrada je pripala fotografiji pod nazivom "Posavec",  portretu majstora jugoslovenske i hrvatske fotografije Ivana Posavca, koji je načinio Jovan Njegović Drndak.

O tome koje fotografije će biti nagrađene odlučivao je profesor Vladimir Šimunić. Nagrade je dodelio Hrvoje Mahović predsednik Foto-kluba Zagreb.

"Moji počeci u fotografiji vezani su za Zagreb, za fotografski i umetnički milje u kome sam odrastao uz mog oca Vojslava  koji se družio sa Lesiakom, Brankom Lušem, kao i sa Ivanom Posavcem“, rekao je Njegović Drndak na uručenju nagrade.

Inače, Foto-klub Zagreb osnovan je 1892. godine. Kako kaže Njegović Drndak, ovaj klub ima posebnu važnost za očuvanje i održivost fotografije - ne samo u Hrvatskoj već i u čitavom regionu.

„Treba li podsetiti da su članovi ovog kluba bili i Vojislav Marinković i Branibor Debeljković, koji kasnije osnivaju Klub fotoamatera “Beograd”. Osim toga, meni je čast što sam deo fotografske zajednice koja traje i neguje fotografiju na najbolji način, posebno ako je to u mom rodnom gradu i na Dan grada Zagreba“, dodao je Drndak, govoreći u svom zavičaju – Zagrebu.

Na dodeli nagrade govorio je i o nastanku nagrađenog portreta

„Ivan i ja smo se sreli posle mnogo godina. Za mene je to bio emotivan susret koji se kroz priču u jednom trenutku našao i u objektivu fotoaparata. Reklo bi se slučajno, ali u fotografiji nema slučajnosti" rekao je Njegović Drndak.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi