Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Za projektno sufinansiranje mediji moraju da otvore hiljade namenskih računa kod Uprave za trezor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 05. 2023.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Za projektno sufinansiranje mediji moraju da otvore hiljade namenskih računa kod Uprave za trezor

„Izmenom Pravilnika o namenskim računima kod Uprave za trezor, neophodno je za SVAKI PROJEKAT otvoriti poseban račun.“ Ovim dopisom Grad Novi Sad obavestio je izdavače medija koji su dobili novac na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata o uslovima koji važe od ove godine.

UNS saznaje da se Ministarstvu informisanja i telekomunikacija obratio veliki broj medija zbog navedenog Pravilnika, kojim je propisano da se namenski račun otvara za svaki projekat i gasi po njegovo okončanju. 

Do sada je po evidenciji UNS-a raspisano oko 140 medijskih konkursa. Na svakom od njih biće sufinansirano od nekoliko, do više desetina projekata. U situaciji kada je veliki broj medija na rubu ekonomskog opstanka, sa smanjenim redakcijama, ovaj pravilnik podrazumeva dodatno angažovanje ljudskih i materijalnih resursa. Podrazumeva takođe i otvaranje hiljadu namenskih računa kod Uprave za trezor.

Ministarstvo informisanja je zbog ove dodatne procedure koja opterećuje medije uputilo dopis Ministarstvu finansija u kome navodi „da bi otvaranje posebnih podračuna za svaki projekat, imajući u vidu ograničene administrativne kapacitete većine medija negativno uticalo na dinamiku i sprovođenje konkursnih procedura, pravovremeno finansiranje i realizaciju projekata, kao i na ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija predlaže da se otvori jedan namenski podračun za sve projekte koje raspisuje Republika Srbija, autonomna pokrajna i lokalne samouprave za proizvodnju medijskih sadržaja.

Drugi podračun bi izdavači medija otvarali ukoliko im budu odobrena sredstva za organizovanje ili učešće na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i za unapređenje profesionalnih standarda u oblasti javnog informisanja.

Osnov za otvaranje računa bio bi Rešenje ili Ugovor o dodeli sredstava, a za svaki naredni projekat korisnik sredstava bi nadležnoj filijali Uprave za trezor dostavljalo Rešenje o dodeli sredstava. 

Ovi računi bi se otvarali za tekuću godinu i gasili na kraju. Sledeće godine mediji bi morali da otvore novi račun za tu budžetsku godinu.

Po informacijama UNS-a iz Ministarstva kulture dopis je upućen 21. aprila i u toku je usaglašavanje konačnog uputstva.

Svako tumači na svoj način

Udruženju novinara Srbije od Uprave za trezor u Beogradu na pitanje da li je potrebno otvarati poseban račun za svaki projekat odgovoreno je „ne“, dovoljan je račun koji UNS već ima otvoren. Potom su nam rekli da donesemo Rešenje o dodeli sredstava pa će „videti“.

Dalibor Bubnjević, glavni i odgovorni urednik „Zrenjaninskih“ rekao je za UNS da su dobili novac na medijskim konkursima u Zrenjaninu, Novoj Crnji i konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i za svaki projekat su im tražili otvaranje posebnog računa.

Slobodan Radičević, urednik RTV Kruševac rekao je da su im u Gradu Kruševcu za tri projekta tražili otvaranje tri računa, a u Upravi za trezor otvorili su im jedan. Na konkursu u Trsteniku za dva projekta otvorili su im dva računa. Na medijskom konkursu u Ćupriji i Paraćinu RTV-u Kruševcu tražili su otvaranje posebnih računa, a u Brusu su rekli da ne treba poseban račun.

U Valjevu su od medija koji su dobili novac na medijskom konkursu tražili otvaranje posebnih računa, a u Čajetini i Užicu je rečeno da je procedura ista kao i ranije, bez otvaranja posebnih računa.

I Asocijacija Nezavisna kulturna scena tražila da se preispita Pravilnik

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, kao platforma koja okuplja 90 neprofitnih organizacija i pojedinaca iz sektora kulture i umetnosti uputila je molbu Ministarstvu finansija, Upravi za trezor, da preispita odluku o primeni Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o planu podračuna konsolidovanog računa trezora u sektoru kulture i umetnosti, kao i Ministarstvu kulture, ministarski Maji Gojković da ovu molbu podrži.

U saopštenju navode da su u najvećem broju slučajeva ova udruženja “mala, potkapacitirana i u nemogućosti da angažuju dovoljan broj saradnika u administraciji” i da kompletan proces podnošenja projektnih prijava stavlja umetnike u tešku prekarnu poziciju.

“Sa uvođenjem novog pravilnika i otvaranjem namenskih podračuna za svaki pojedinačni projekat, administrativni troškovi i vremenski resursi pojedinaca prevazići će realne kapacitete, istovremeno ne ostavljajući prostor za bavljenje njihovim suštinskim poslom i društvenom ulogom – proizvodnjom umetničkog i kulturnog sadržaja”, naveli su u saopštenju. 

Procedura otvaranja računa

Za otvaranje računa od dokumenata su potrebni: nalog za otvaranje računa kod Uprave za Trezor, karton deponovanih potpisa lica korisnika javnih sredstava ovlašćenih za potpisivanje naloga radi raspolaganja sredstvima sa računa, overeni potpisi osoba ovlašćenih za zastupanje i potvrda Narodne banke Srbije da izdavač medija nije u prinudnoj naplati.

Za poslovanje sa namenskim računima neophodno je lično doći i doneti fakturu ili ugovor za svaku transakciju. Takođe, za ovu vrstu računa nije dostupno e-bankastvo.

Dalibor Bubnjević nam je skrenuo pažnju i da se za ovaj račun plaća održavanje. Ali pošto je račun „namenski“ medij ne može da prebacuje novac na njega, a pri pravdanju projekta ovaj trošak se ne priznaje kod organa koji je konkurs raspisao. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi