Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Vlasta N. Cenić dobitnik „Zlatnog Orfeja“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 05. 2023.

Autor: UNS/Al pres Izvor: Al pres

Vlasta N. Cenić dobitnik „Zlatnog Orfeja“

Stalni saradnik Radio Aleksinca, novinar, književnik i član UNS-a Vlasta N. Cenić, dobitnik je nagrade na ovogodišnjim 27. „Majskim susretima pisaca dijaspore” koji su održani u Frankfurtu.

 

Foto: Vlasta N. Cenić, privatna arhiva/Al pres

Njemu je pripao „Zlatni Orfej“ za neobjavljenu pesmu „Majn bruder“.

Cenić je pesnik koji stvara na dijalektu rodnog sela Kočana (prizrensko-južnomoravski tip prizrensko-timočkog dijalekta). Zapažene su njegove tematske emisije na Radio Aleksincu, gde već duže godina ima status stalnog honorarnog novinara.

Vlasta Cenić uređivao je emisiju na Radio Koprijanu iz Doljevca, radio je kao novinar novina „Novosti juga“, a sarađivao je i sa Radio Beogradom.  

Vlasta piše poeziju za decu i sakuplja narodno blago doljevačkog kraja. Objavljivao je u časopisima „Zmaj“, „Vitez“, „Osvit“, „Razvitak“, „Gorocvet“ i „Riznica“.

Član je Udruženja novinara Srbije i Udruženja književnika Srbije.

Od 12-14. maja su se u Frankfurtu, u organizaciji Udruženja pisaca „Sedmica“ iz ovog grada, u okviru značajne tradicionalne manifestacije za našu dijasporu „Majska pesnička noć“, sreli pisci iz dijaspore i iz matice sa željom da pokažu koliko je važno očuvanje maternjeg jezika, srpske kulture i identiteta, rada sa decom i mladima, koliko je bitna bolja afirmacija srpskog književnog i umetničkog stvaralaštva i zbližavanje matice i dijaspore. Nastupili su i đaci dopunskih škola na srpskom jeziku iz Berlina, Štutgarta, Frankfurta, kao i deca koja pohađaju „Ršum školicu” pri Udruženju pisaca Sedmica.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi